“Фейсбук” обяви закриването на стотици акаунти, групи и страници, свързани с десни екстремисти, замесени в безредиците в САЩ. Според компанията става дума за радикалното движение Boogaloo, чиито активисти се проявиха по време на последните масови протести.

Компанията съобщава, че забранено съдържание, което нарушава политиките на компанията, е хоствано в 220 акаунта във “Фейсбук” и 95 акаунта в “Инстаграм” и в десетки страници и групи. “Фейсбук” смята, че постовете са “истинска заплаха” за обществената безопасност, тъй като “активно насърчават насилието над цивилни, правоприлагащи органи, държавни служители и институции”. За тези цели Boogaloo набира последователи чрез споменатите социални мрежи с цел насилие.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Успоредно с това “Фейсбук” закрива още 500 акаунта, които не са свързани с Boogaloo, но които са хоствали “подобно съдържание”, възхвалявайки или подкрепяйки това движение. Активисти на движението Boogaloo, чието име предполага втора гражданска война в САЩ, по-рано бяха засечени в редица инциденти, свързани с нападение срещу полицейски служители. Те са привърженици на свободното използване на оръжие. Boogaloo обаче не е регистрирано никъде като организация, нито има единен управителен орган, ясна идеология или план за действие.


Share Follow

Leave A Reply