Британският медиен гигант “Би Би Си” (BBC) съкращава 450 работни места в своите английски регионални медии. Съкращенията на 450 места от общо 3000 в клона на “Би Би Си” в Англия, ще доведат до реализирането на икономии в размер на 25 милиона лири до края на март 2022 г. През юни “Би Би Си” обяви, че съкращава 150 работни места в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, с което съкратените работни места стават общо 600.

Седем от 20-те водещи на регионалните телевизионни емисии от 18.30 часа ще бъдат съкратени, а някои местни радиопредавания ще бъдат свалени. Например известното „Inside Out“ ще бъде заменено от нова програма за разследваща журналистика, която ще има шест регионални излъчвания вместо предишните 11. По-рано “Би Би Си”  заяви, че тази година трябва да спести 125 млн. паунда заради финансов натиск в резултат на пандемията от коронавирус.

снимка: prismproject.eu

Регионалните телевизионни и онлайн новинарски екипи ще бъдат обединени и вече няма да има онлайн редакционен център в Бирмингам. В 39-те местни радиостанции „опростеният“ график, който беше въведен при започването на пандемията през март, ще стане постоянен. Всяко предаване с двама водещи ще бъде ограничено до един. Директорът на “Би Би Си” Ингланд Хелън Томас припомни, че много от местните пунктове на радио-телевизионната корпорация са били създадени преди повече от 50 години, променили са се много малко и се нуждаят от значителна реформа във времето на социалните мрежи. Тя допълни, че решението за съкращенията е било трудно за взимане.


Share Follow

Leave A Reply