Сърбия ограничи събиранията на повече от пет души в градовете, засегнати от нов пик на случаите на коронавирус, а Унгария няма да спазва препоръката на ЕС за премахване на ограниченията за пътуване от страни извън Съюза, с изключение на Сърбия, заяви премиерът на страната Виктор Орбан.

снимка: БГНЕС

След като се справи с първия пик на COVID-19 в началото на май, балканската държава отчита втори скок с по около 250 случая дневно тази седмица в сравнение с около 50 или по-малко преди месец. Новите клъстери се появиха, след като Сърбия отмени своите мерки за блокиране, за да позволи отварянето на икономиката и провеждане на избори. След като се върнаха към нормалния си ритъм за около един месец, три белградски болници отново бяха определени като центрове за лечение на болни с новия коронавирус.

снимка: Shutterstock

В четири от най-тежко засегнатите градове и общини на Сърбия бе наложено извънредно положение: Крагуевац, Нови пазар, Тутин и Враня. ЕС финализира във вторник списъка на страните, в които коронавирусната инфекция се счита, че представлява най-малък риск, за да могат техните граждани да влизат в блока от сряда. През май Унгария отново отвори границата със съседна Сърбия, в която има голямо етническо унгарско население.


Share Follow

Leave A Reply