Съдът в Турция решава дали “Света София” в Истанбул да бъде превърната в джамия. Предложението е на президента Реджеп Ердоган. Това решение предизвика противоречиви мнение от останалите страни.Вселенският патриарх Вартоломей предупреди, че това може да настрои християните срещу мюсюлманите. Гърция и Съединените щати също призоваха прочутият храм да остане музей.

„Превръщането на „Света София” в джамия ще разочарова милиони християни по света, а поради своята святост „Света София”, е жизненоважен център, където Изтокът прегръща Запада. Превръщането й в джамия ще създаде разделение между тези два свята и то във време, когато измъченото и страдащо заради смъртоносната пандемия човечество, се нуждае от единство и обща ориентация”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

Съединените щати призоваха Турция да не променя статута на „Света София” в джамия и тя да продължи да функционира като музей. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Анкара трябва да остане пример за ангажимента си да спазва религиозните традиции. Вашингтон настоява Турция да гарантира, че „Света София” ще остане достъпна за всички.

Майк Помпео, снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на културата Лина Мендони е изпратила днес писмо до представителите на всички страни членки на ЮНЕСКО, в което алармира във връзка с плановете на турското правителство да превърне отново “Света София” в джамия. “Не трябва да се позволява отнемането на универсалния характер на “Света София” и превръщането й в място за мюсюлманско богослужение”, посочва Мендони в писмото, като отбелязва, че паметникът от 6-ти век е бил завещан на човечеството през 1934 г., когато основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк е подписал указ за превръщането й в музей. “Това, което турското правителство и президентът Ердоган се опитват да направят днес, съживява и разпалва отново фанатичен национализъм и религиозни чувства.


Share Follow

Leave A Reply