Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков представиха пред журналисти проект за подробен устройствен план (ПУП) за изграждането на линеен парк с велоалеи и пешеходни зони. “Успяхме да се договорим с Национална компания ”Железопътна инфраструктура” да ни даде безвъзмездно трасето от “Слатина” до гара Пионер, което е негова собственост. Ще получим 60 дка от площта на трасето, като единственото условие на НКЖИ беше да разполагаме с подробен устройствен план, който да бъде приет”, обясни пред медиите Йорданка Фандъкова.

“Както казах, става въпрос за малко над 60 дка площ, около 3 км дължина. Така че днес пред вас имаме удоволствие да представим проекта за ПУП, в който проект е заложен изграждането на линеен парк с пешеходни алеи, велоалеи и обекти, които да може да се използват. Целта на проекта е да изградим алтернатива за придвижване на софиянци, било то пеша или с велосипед”, каза още столичният градоначалник.

“Пред нас е задачата да завършим този проект, който е свързан с липсващите велосипедни връзки. Този проект е изключително важен за града, защото ще свърже няколко основни градски квартала, ще свърже Борисовата градина със “Слатина”, допълни арх. Здравков. “Това трасе трябва да обслужва прилежащите квартали. Гръбнакът ще даде една промяна в начина на придвижване в самите квартали. Това ще бъде една добра възможност да си преоценим начина на придвижване по направлението изток-запад. Целта е общата мобилност да се промени и повече хора да изберат велосипеда пред автомобила”, обясни още той. “Дано някой ден да станем свидетели на задръствания и по велоалеите”, посочи още главният архитект на София.


Share Follow

Leave A Reply