“Не трябва да има булдозер в Рила, всички възможни санкции ще бъдат приложени”. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според него не е трябвало да се качва булдозер. Той припомни, че по указания на премиера проектът е спрян. “В понеделник ще има проверка от Оперативан програма “Околна среда” на целия проект”, каза още министърът. По думите му там трябва да се направи база на планинските спасители. “Искат да има база на планинските спасители. Не ми се мисли, ако не започне тази база, за да спасим хората, които закъсват. На всеки може да му прилошее”, допълни още Емил Димитров.

снимка: Нова телевизия

Околният министър представи и стратегическа карта за шум на летище “София”. Той уточни, че тя е разработена от 2019 г. По думите му министърът на транспорта следва да възложи разработване на план за действие към шумовата карта, който следва да съдържа анализ на текущото състояние, прогнози и мерки за предотвратяване на шума. “Проектът на план за действие е представен за обществено обсъждане”, допълни още Емил Димитров.

снимка: БГНЕС

Той поясни, че с решението са поставени условия, задължителни за изпълнението на инвеститора. “В него има условия за внасяне в Министерство на здравеопазването на документи за извършването на процедури по определянето на хигиенна, защитна зона около обекта. Друго условие изисква инвеститорът да възложи определянето на зони, отговарящи на шумовия контур за стойност на шума над 90 децибела. Съгласно решение не се разрешават прелитания над града с изключение на регламентираните”, каза още министърът.
По думите му предвид условията в решението по ОВОС от 2001 г. да не се планират полети от и до летище “София” в интервала между 23.00 до 6.00 сутринта, на 9 април 2002 г. министърът на околната среда и водите издава решение за неговото потвърждение, с което постановява нови условия за допускане на изключение само на полети със специален режим.


Share Follow