За последното денонощие в САЩ са регистрирани рекордните 53 000 новозаразени с COVID-19. Вашингтон преминава прага от 50 хиляди заразени с опасния вирус за втори път само в рамките на два дни, алармират здравните власти. Страната в момента е епицентър на пандемията и е на първо място в света по смъртност и брой заразени. Броят на жертвите на опасния вирус вече са близо 131 500, а заразените – почти 2 837 200 души. Прогнозите на експертите са, че прагът от 3 милиона болни от COVID-19 ще бъде преминат в началото на следващата седмица. Пик на заразата се отчита в 40 от 50-те американски щата и това според експертите не се дължи само на увеличения брой на тестваните.

снимка: iStock

Заради ускоряването на темпа на заразяване множество щати в южната и западната част на страната отложиха плановете за рестартиране на икономиките си и върнаха мерките на карантината. Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис призова гражданите да спазват социална дистанция. Губернаторът на Тексас Грег Абът нареди на гражданите в окръзите, където има 20 или повече заразени, задължително да носят маски и забрани събирането на повече от 10 души на едно място.

Щатите от така наречения „Слънчев пояс“, в които се включват Флорида и Калифорния, които най-рано рестартираха икономиките си – сега отново затварят барове, ресторанти, заведения и плажове – в навечерието на националния празник на САЩ – Деня на независимостта – 4 юли.


Share Follow

Leave A Reply