Компроматна война с модерни технологии

По всичко личи, че модерните технологии стават неразделна част от живота ни, а това води след себе си и до липсата на каквото и да е лично пространство особено когато става въпрос за публични личности и най-вече, когато става въпрос за политици. Вече си имаме и първия обвиняем беглец от властта – инфлуенсър в лицето на бизнесмена Васил Божков. Имаме и пръв случай на употреба на дрон за проследяване на министър-председател, и то от президент. Може би това е и единственият подобен случай в страната.

снимка: Уикипедия

Модерните технологии тепърва ще бъдат средство за влияние, компромати и рекет. Дали от анонимни (или не чак толкова анонимни) сигнали като случая със снимките на спящият премиер, които освен да послужат за жълто лайфстайл издание, не създадоха никаква съществена новина. Дали от прокуратурата, която разкри на светло разговори, свързани с президента на страната.

Компроматите вече са навсякъде и всеки от нас в джоба си държи устройство, което може да произведе сензация и да разкрие истината. От една страна, това води след себе си до нещо положително – не остава нищо скрито-покрито, насилствено или непрозрачността в обществото ни се налага. От друга страна обаче, модерните технологии могат да се използват за манипулиране на общественото мнение, изкривяване на истината и всяване на хаос. Нож с две остриета, с който ние всички като общество трябва да живеем отсега нататък и да направим своя избор – на кое да вярваме и на кое не.

Багер на морето, багер в планината

Най-голямото богатство на България е нейната разнообразна и богата природа, четирите сезона и разнообразните пейзажи, планини и море. Очевидно обаче все още не можем да се преборим с разрушаването ѝ. Отново ставаме свидетели на презастрояване по морето и багери в планината.

снимка: pochivka.bg

Първо бе “подпорната стена” край Алепу, а последният случай е от Седемте рилски езера. След скандални снимки на булдозери от природната забележителност, премиерът Бойко Борисов разпореди незабавна проверка. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява. Въпреки обясненията, министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че санкции ще има, а булдозери не трябва да има на планината.

снимка: БГНЕС

И тук идва въпросът дали параноята от реалното презастрояване на морето се е прехвърлила върху планината и виждаме проблем там, където няма, или наистина имаме проблем и в Рила. И в двата случая превенцията е по-добра от доверието. А инвеститорите, които се опитват да унищожават крайбрежието ни, трябва да разберат едно – тези места са атрактивни и привлекателни не заради хотелите, а заради красотата на природата. Когато тази красота бъде заменена от бетон, за туристите остава само едно – да погледнат на юг към Гърция и Турция.

Путин завинаги

Путин завинаги или поне за още 16 години. Това е новината на седмицата от Русия. Без никаква изненада руснаците гласуваха на референдум и близо 78% от тях подариха властта на руския президент Владимир Путин за следващите 16 години. Една от промените предвижда рестартиране на президентските мандати на Путин от нула, което ще му позволи да управлява още два мандата и потенциално да остане в Кремъл до 2036 г. Според сегашните правила мандатът на 67-годишния лидер изтича през 2024 г.

Освен възможността да управлява още 16 години, Путин получи и още важни правомощия, като да номинира топ съдии и прокурори. По всичко личи, че още дълго руската политика и посока на развитие ще се определя от дългогодишния вече управник на федерацията. Въпросът за достоверността на изборите и реалната подкрепа на руските граждани към него е спорна и ще бъде такава и на предстоящите избори.

EPA/MIIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

Едно е ясно обаче, Русия се връща към авторитаризма, който очевидно се оформя като единствения модел за управление на най-голямата по площ страна в света. И ако все още има някой специалист, който да определя Русия като полуавторитарна или полудемократична страна, то след този референдум не би трябвало да има подобно съмнение вече. Сега единственият въпрос е след тези 16 години дали ще има още 16 или физическите ограничения на човешкия живот ще попречат на руския лидер.


Share Follow

Leave A Reply