Делото за КТБ отново бе отложено заради адвокат, контактен на заразен с COVID-19. Адв. Ина Лулчева е била контактна със заразен и не се яви на заседанието. Тепърва ще се установява дали тя е заразена с COVID-19. А самото заседание беше отложено, заради изричното искане на Лулчева лично тя да разпита свидетел по мегаделото.

Тя защитава двамата одитори от KPMG, други подсъдими от аферата. На днешното заседание се очакваше съдебният състав да се произнесе по искането на защитата на Цветан Василев – адв. Константин Симеонов и на самия банкер. С този ход пък беше забавено даването на показания на ключови свидетели по дело за източването на КТБ.

На предходното заседание адвокатът прочете и писмена декларация от името на Василев. В нея бившият мажоритарен собственик на КТБ настоява и за това съдът да разреши задаването на писмени въпроси или уточнения към разпита на свидетели от негова страна на всяко следващо заседание.

“В случай, че съдът не постанови тези решения на заседанието си на 2.07. 2020, настоящата писмена декларация да се счита за искане на отвод на съдия Виржиния Петрова и съдебните заседатели по чл. 274 и във връзка с чл. 29, ал. 2 от НПК”, се казва в декларацията на Василев.

Припомняме, че на 20 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ“. Тогава от държавното обвинение казаха, че обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.

Подсъдими по него са бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев и още 17 души. Те са обвинени за източването на над 2,5 млрд. лева от КТБ.

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица. Разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.


Share Follow

Leave A Reply