Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС трябва да е готов Великобритания да излезе от блока без сделка за търговия и сигурност, съобщава The Daily Telegraph. Меркел също подчерта, че Брюксел се е съгласил с Лондон да ускори темпа на преговорите с надеждата да постигне споразумение до есента и да го ратифицира преди края на годината.

снимка: БГНЕС

Независимо от това, Джонсън остава непреклонен, като се изказва против удължаването на дискусиите до есента и твърди, че британският бизнес и гражданите се нуждаят от сигурност по отношение на по-нататъшните действия. Министър-председателят заяви, че страната ще бъде готова за края на преходния период на 31 декември без сделка, като предпочете да го нарече изход „при австралийските условия“. От своя страна Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, обеща „да направи всичко възможно, за да може да се постигне споразумение“, пише The Daily Telegraph.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е в Лондон тази седмица за поредния кръг от преговори. В сряда той каза, че е имал „вкусна вечеря“ и „полезна дискусия“ с британския си колега Дейвид Фрост, подчертавайки, че преговарящите „работят усилено над справедливо споразумение“.


Share Follow

Leave A Reply