Антивирусното лекарство ремдесивир, разработено от Gilead Sciences, може да намали с 62% риска от смърт сред пациенти с коронавирус, сочат нови данни, публикувани от фармацевтичната компания в петък.

снимка: Pixabay

“В този анализ, ремдесивирът се свързва с подобрение на клиничното възстановяване и с 62 процента намаление на риска от смъртност в сравнение със стандартното лечение – важна откритие, което изисква потвърждение при бъдещи клинични изпитания”, се посочва в прессъобщение на Gilead Sciences.

Лекарството ремдесивир беше разработено преди години за лечение на вируса Ебола. По-рано този месец то се превърна в първото лекарство за Covid-19, одобрено от Европейската комисия. Днес и Австралия последва примера на Европа, като Администрацията по терапевтични стоки на страната заяви, че предоставя на ремдесивир временно одобрение за лечение на пациенти с коронавирус. Вчера пък стана ясно, че Gilead Sciences планира да увеличи от тази есен доставката в Европа на своето лекарство ремдесивир (remdesivir), използвано за лечение на Covid-19.


Share Follow

Leave A Reply