Прокуратури от цялата страна изпратиха декларации в защита на Иван Гешев и независимостта на държавното обвинение. Повод за тях е изказването на президента Румен Радев от миналата седмица, че мафията трябва да бъде изгонена от прокуратурата и последвалото след това искане за оставка на Иван Гешев.

“Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България,чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено, че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, а правосъдието се осъществява в името на народа. При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица, които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения”, посочват прокурорите в Специализираната прокуратура.

снимка: БГНЕС

„Опитът да се създадат внушения и нагласи в обществото срещу институцията на Прокуратурата на Република България е опасен и реално може да доведе до дестабилизация в държавата, до хаос и безредици“, пише в декларацията на Софийската градска прокуратура.

“Ние, прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София, заявяваме нашата категорична позиция относно недопустимостта на оказването на натиск върху държавното обвинение. През последните дни той беше извършен по безпрецедентен начин чрез грубо дискредитиране на нашата работа от страна на президентската институция”, отбелязват от Апелативна прокуратура – София.

“Като държавен глава г-н Радев би трябвало да гради мостове между институциите, а не с поведението си да руши доверието в тях. Припомняме на г-н Радев, че българската прокуратура е институция с повече от 140 годишна история. През всичките тези години тя е била стожер на борбата с престъпността, независимо дали това се е харесвало на един или друг политик”, пише в позицията на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас.

„С оглед казаното, искането на държавния глава за оставка на главния прокурор е не само без никакво правно, а и морално основание. Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани“, изтъкват прокурорите от Варна.

“Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за отстояване на принципа за разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти”, пишат от Районна прокуратура – Панагюрище.

Позиции имаше и от прокурорите от Бяла Слатина, Козлодуй, Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Пещера, Чирпан, Стара Загора и Смолян.

Те са адресирани до ВСС, президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, всички парламентарно представени партии, Европейската прокуратурата, Европейската комисия и посолствата на държавите членки на ЕС.


Share Follow

Leave A Reply