“Задържани са 13 лица на протеста вчера”. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов от парламентарната трибуна. “Задържани са общо 6 лица, едно от които е пряк извършител на действията по разрушаване на вратата на Народно събрание 2. Допълнително на 15 юли 2020 г. след проведени процесуално-следствени действия са задържани още 7 лица, които са извършили съответните неправомерни действия. Работата по случая продължава. Материалите са докладвани в компетентната прокуратура”, каза още Маринов.

снимка: БГНЕС

“Около 21.00 ч. участниците в мероприятието започват да палят факли, димки, фойерверки, като изстрелват пиротехнически ракети в посока фасадата на сградата на Миистерски съвет. След около 1 час по фасадата на сградата на Народно събрание 2 са се покачили четири лица, които са разпънали трансперант с дължина около 5 метра и надпис “Продава се”, обясни още Маринов. Той посочи, че при слизане на лицата трансперантът, пада, като в този момент обособена група от протестиращи хвърлят предмети, камъни и бутилки по служителите на МВР, охраняващи сградата на Народно събрание 2″, каза още Маринов.

Той посочи, че всички действия са излъчвани онлайн. “В същото време са взривени две силни самоделни взривни устройства. един от протестиращите, присъстващи на място пада най-вероятно вследствие от взривените взривни устройства. Хвърлени са множество бутилки, пликове с червена боя и течност, миришеща на ацетон. Пострадали са двама служители на МВР. Един с порезна рана от стъкло в областта на главата, един с наранявания в областта на тялото. ПРедприети са мерки по изтласкване на протестиращите с цел опазване на целостта на сградата ,представляваща институцията Народно събрани еи недопускане на нахлуване на протестиращи вътре в нея”, каза още Маринов.


Share Follow

Leave A Reply