Кашиф Бакиу e политолог и експерт по въпросите, свързани със Северна Македония. Притежава докторска степен по политически науки от Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Защитил е дисертационен труд на тема “Политически плурализъм. Моделът в Република Македония”. Завършил е и магистърска степен В СУ по политически науки, магистърската му теза е за политическите системи в Македония. Той е професор по политически науки в Тетовския държавен университет. Участието му в различни семинари и конференции, като се започне от младежки студентски движения до международните конференции и форуми на гражданското общество, го популяризира в сектора на гражданското общество в Северна Македония. Работил е и като журналист, редактор на новини в македонския национален вестник „Лайм”. Бакиу е съосновател на Младежкия балкански форум – София, България, основател на неправителствената организация „Ръката на справедливостта” – Скопие, Македония, ръководител на проекта на НПО „Толерантност” – Струга, Македония.

Ще успее ли СДСМ на Зоран Заев да състави сама правителство или опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще изиграе ключова роля в новия парламент на Северна Македония? Как ще бъдат разпределени политическите сили след тези избори?

Според резултатите, които вече са обявени неофициално от Държавната избирателна комисия, и според формулата за определяне на мандатите в Република Северна Македония на Заев няма да му достигнат между 15 и 16 мандата на депутати, за да състави правителство, което означава, че няма да може да управлява самостоятелно. Като първи вариант за коалиция е Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети, това е най-голямата партия на етническите албанци в Северна Македония. Тази партия и досега беше партньор на СДСМ в бившото правителство, която сега има 15 мандата.

Зоран Заев, снимка: БГНЕС

Вторият вариант е плюс тази партия, за да има стабилно правителство, ще трябва да се включи и коалицията на албанската опозиция, която според данните досега получава 12 до 13 мандата. На Заев ще му трябва стабилно правителство, защото сега се чакат да започнат преговорите с ЕС, а стабилното правителство ще трябва да вземе големи решения.

Не виждам опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в комбинация за новото правителство. Не виждам никаква нейна роля.

Смятате ли, че албанските етнически партии ще бъдат ключови при сформирането на правителството?

В това всеки е сигурен не само за новото управление, но и за самите резултати албанските партии бяха ключов фактор. Една от албанските партии – БЕСА, която беше в коалиция със СДСМ, му даде победата на тези избори. 28-те други албански мандати ще бъдат ключови за съставянето на новото правителство. Тези избори издигнаха тежестта на албанския политически фактор в Северна Македония.

снимка: БГНЕС

Смятате ли, че са състоятелни исканията на албанския Демократичен съюз за интеграция да получи премиерския пост в замяна на подкрепа към правителството на СДСМ?

Не вярвам, че Демократичният съюз за интеграция ще настоява за своя главен лозунг от избирателната си кампания. Те постигнаха ефекта, който искаха с този ход. Това беше една от главните причини, с които те спечелиха изборите. Те потвърдиха сегашните си позиции относно председателя на Народното събрание и може би ще се съгласят, ако получат едно от главните министерства: на вътрешните работи, на външните работи или на финансите. Тяхната позиция ще се стреми към това искане.

снимка: БГНЕС

Очаквате ли изборите да доведат до промяна в отношенията на Северна Македония със съседките ѝ Гърция и България?

Като съдим по резултата, някъде около 65% от избирателите гласуваха за политическите партии, които се стремят да изградят добросъседски отношения. Гражданите гласуваха за силите, които подкрепиха договора с Гърция и България за добросъседство. Нищожни са шансовете тези договори да бъдат поставени под въпрос. Няма такава тенденция. Народът даде на партиите зелена светлина да продължат с отворената политика относно проевропейски съюз и добри междусъседски отношения. В това вече никой не се съмнява.


Share Follow

Leave A Reply