Любчо Темелков Нешков е български журналист, собственик на информационната агенция БГНЕС. Роден е в Скопие в семейството на Темелко Нешков от Бело поле, Прилепско. По време на Титовия режим баща му е арестуван и прекарва 12 години в затвори и лагери за отстояване на българщината и за членство в нелегална антимакедонистка организация. През 1977 година Темелко Нешков с дъщеря си Славица емигрира в Белгия и след една година там пристигат и жена му, и синът му Любчо. През 1985 година семейството завинаги се установява в България. Любчо Нешков завършва история и журналисти­ка в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Работи като журналист във вестник „Стандарт“, а по-късно в Българската национална телевизия. Нешков става известен с репортажите си, отразяващи кризата в Косово в 1998-1999 година. През 2001 година Любчо Нешков и сестра му Славица създават инфор­мационната агенция БГНЕС.

Предварителните резултати от парламентарните избори показват победа за СДСМ на Зоран Заев. Как ще се отрази създаването на негово правителство в отношенията между Северна Македония и България?

Всички резултати сочат, че Зоран Заев печели изборите в Македония след едно много тежко управление, в което бяха взети драматични решения, включително нормализирането на отношенията с България, които от своя страна откриха пътя за нейната евроинтеграция и решаването на спора с Гърция. След това се стигна и до промяна на името. Това са все трудни решения, които обаче Заев и неговата партия очевидно са успели да амортизират като щети и да продължат с управлението.

Аз бих желал в близките месеци в преговорите по всички политически, икономически и исторически въпроси да има по-голяма динамика и да се стига до бързи решения, особено за неща от миналото, които са ясни за всеки средностатистически и среднообразован човек. От една страна, очаквам бързо възстановяване на преговорите по тези неща и задълбочаване на икономическото сътрудничество най-вече в областта на инфраструктурата, защото Македония и България са двете държави, които имат не средновековна, те нямат никаква комуникация. Тази карантина не се отрази добре на двете страни, защото, когато тръгнеш от София до Скопие, ти изпадаш в карантина – това са 200 км и 4-5 часа минимум.

снимка: БГНЕС

Какви стъпки очаквате да предприеме Заев към европейската интеграция на Северна Македония, при положение че предишното му правителство не постигна голям успех и страната не получи категорична дата за преговорите за членство в ЕС?

Междувременно имаше решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС и първото съвместно заседание се очаква да започне към края на тази година. Очаква се това, което се изисква и от България – изпълнение на договорите и стриктно спазване на споразуменията. Надявам се да се продължи в тази посока, защото в противен случай самите македонци ще блокират бъдещето си.

Има ли вероятност опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която има много малка разлика със СДСМ, да окаже решаващо влияние при преговорите с ЕС и да спре европейското развитие на страната?

ВМРО-ДПМНЕ няма възможността да блокира започването на преговорите. От там очаквам да започнат тежки сътресения и може би да се отиде към смяната на ръководството на тази партия, защото сегашният лидер Християн Мицкоски, който беше наложен, губи за четвърти или пети път избори. Той загуби референдума за промяната на името, местните избори, президентските избори и сега губи парламентарните. Очевидно концепцията и програмата, която той предлага на избирателите, е неприемлива и не получава достатъчно подкрепа.

Отделно от това, всички, не само местни и български познавачи, но и европейски, от “Ню Йорк Таймс” до световните агенции, определят формацията на Християн Мицкоски ВМРО-ДПМНЕ за крайно националистически зависима от Белград.

Смятате ли, че отношенията с България могат да се влошат, тъй като ВМРО-ДПМНЕ не приема част от спорните исторически въпроси?

Сегашното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ е абсолютна историческа перверзия. Вчера един от заместниците ѝ и най-приближен до Мицковски пускаше партизански песни за агитация на техния електорат да отива до урните и да гласува. Хората, които за избивали техните деди и бащи, в момента са техни идоли. Тази партия или трябва да се трансформира, или ще започне един процес на дезинтеграция рано или късно.


Share Follow

Leave A Reply