Руският президент Владимир Путин подписа указ за националните цели за развитие на страната до 2030 г. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

В документа се отбелязва, че такова решение е взето „с цел да се осъществи пробивно развитие на Руската федерация, да се увеличи населението на страната, да се подобри жизненият стандарт на гражданите, да се създадат комфортни условия за живот, както и да се разкрие талантът на всеки човек“.

снимка: Pixabay

Като национални цели за развитие на Руската федерация в указа са посочени опазването на населението, здравето и благополучието на хората; възможностите за самореализация и развитието на таланти; комфортна и безопасна среда за живот; достойна, ефективна работа и успешно предприемачество, както и дигитална трансформация.

Според документа, делът на руснаците, които системно се занимават с физическа култура и спорт, трябва да нарасне до 70% до 2030 г.
Освен това се посочва, че продължителността на живота в Руската федерация трябва да достигне 78 години до 2030 г.

Москва, Русия
Снимка: pictures11.ru

Нивото на бедност в Руската федерация до 2030 г. трябва да бъде намалено наполовина в сравнение с 2017 г., се казва в постановлението. В него се посочва, че обемът на нересурсовия неенергиен износ на Руската федерация до 2030 г. трябва да нарасне с поне 70% спрямо нивото от 2020 г.

Документът съдържа и информация, че до 2030 г. Русия трябва да стане една от десетте водещи държави в света по отношение на качеството на образованието и обема на научните изследвания и разработки.

Путин възложи на кабинета на министрите да коригира програмите на националните проекти до 30 октомври във връзка с удължаването на тяхното изпълнение до 2030 г.

Президентът също така инструктира да се осигури растеж на БВП на ниво над средното за света за периода до 2030 г., като същевременно се поддържа макроикономическа стабилност.

Според постановлението броят на хората, заети в областта на малкия и среден бизнес, включително индивидуални предприемачи и самостоятелно заети лица, трябва да нарасне в Руската федерация до 25 милиона до 2030 г.

снимка: БГНЕС

Путин нареди също да се осигури устойчив растеж на доходите на руснаците и нивото на пенсионно осигуряване не по-ниско от инфлацията за периода до 2030 г.

Очаква се посещаемостта на културни събития до 2030 г. да се утрои в сравнение с 2019 г., се казва в документа.

Освен това Путин изисква да се осигури сортирането на 100% от битовите отпадъци до 2030 г. и да се намали наполовина количеството отпадъци, направлявани към депата.


Share Follow

Leave A Reply