В година на безпрецедентна пандемична обстановка и икономическа криза България навлезе и в сериозна политическа криза. До колко събитията сами по себе си са свързани е въпрос на дискусии и историческа оценка, но е факт, че 2020 година се оказва една от най-тежките както за страната ни така и за целия свят. Протестите, които продължават в последните едмици в България и страната с искания за оставки не стихват. Протестиращите очевидно не искат да се примирят с изчакване на редовните парламентарни избори през 2021 г.

На фона на нажежената обстановка какви са сценариите за разрешаването й? Кои са изходите пред кабинета “Борисов 3”?

На първо място като най-лесен изход е подаването на оставка. Борисов неведнъж е показвал, че е способен да го прави. Това би успокоило една част от протестиращите, които са излезли по улиците на градовете само, за да изгонят Борисов от властта и да върнат БСП начело на държавата. Първо чрез служебно правителство на Румен Радев, а после и чрез парламентарните избори, в които евентуално твърдият електорат на партията столетница и слабата избирателна активност може да ги изстрелят на челна позиция.

снимка: БГНЕС

По-голямата част от протестиращите обаче не са симпатизанти на БСП и тяхната цел не е просто оставка на правителството, а и оставка на главния прокурор и смяна на цялата политическа система. Вероятността Иван Гешев да се съобрази си исканията на протестиращите и да подаде оставка е в пъти по-малка от тази Бойко Борисов да направи същото. Изводът е, че една оставка на правителството първо няма да доведе до пълен и задоволителен ефект за протестиращите и те ще останат по улиците и второ, отваря голяма възможност за ново завръщане на коалицията БСП-ДПС на власт.

При провеждане на едни предсрочни избори и взимане в предвид на актуалните социологически прогнози, можем съвсем спокойно да кажем, че няма да има нов изявен лидер, който да замени сегашните партийни конфигурации. Това след себе си ще доведе до конфузната ситуация, в която трябва да се създават нови управленски коалиции и то между партии, които са остри опоненти.

снимка: БСП

Ако БСП се окажат първа политическа сила, въпреки социологическите предвиждания за лидерство на ГЕРБ, то те трябва да влязат в нова безпринципна коалиция. Или да се обърнат към старите си коалиционни партньори от ДПС и трета подкрепяща партия и да създадат почва за нови масови протести, или да се обърнат към основния си политически опонент в лицето на ГЕРБ и да формират широка коалиция ляво-дясно по германски модел.

Друг вариант пред социалистите е да търсят коалиция с Демократична България при евентуално тяхно по-силно представяне на изборите. Тази коалиция отново ще бъде трудно обяснена както на симпатизантите на едните, така и на симпатизантите на другите, въпреки че в момента протестират заедно по площадите в София. В такъв случай принципът “врагът на моя враг е мой приятел” може да бъде основополагащ. Едва ли парламенарните места биха били достатъчни за такава коалиция и е възможно да се стигне до привличането на още една малка формация в лицето на патриотите или новата партия на Слави Трифонов.

снимка: Flagman.bg

В случай, че ГЕРБ отново са първа политическа сила ситуацията от кабинета “Борисов 3” може да се повтори и партията на Бойко Борисов да влезе в нова коалиция с Обединените патриоти и още една формация, която да допълни парламентарното мнозинство. Тук ситуацията отново става деликатна за възможните коалиционни партньори, тъй като всички останали партии са остри опоненти на управляващата партия.

Възможно ли е обаче да се случи невъзможното? Възможно ли е ГЕРБ и БСП да направят коалиция? Патовата ситуация, в която са поставени двете водещи партии, може да се окаже подходяща именно за такова съчетание, подпечатано под лозунга “национално отговорно правителство” или общ фронт срещу корупцията и ДПС. Подобен нестандартен ход на системните партии не само, че е възможен на едни предсрочни избори, но е възможен и в рамките на сегашното народно събрание под формата на нова широка коалиция.

снимка: informo.bg

Политическата обстановка в България постепенно се нажежава, а всички партии залагат предимно на принципа “всеки срещу всеки”. Ако трусовете продължат, а Борисов предприеме тактическо отстъпление чрез оставка е повече от възможно да видим един нов парламент, в който някой задължително трябва да наруши принципите си и да погази сегашните си позииции. На фона на проблемите с пандемията и последствията от нея, както и на острото политическо противопоставяне в страната, нищо чудно да ставаме свидетели на началото на един дълъг период на политическа криза.


Share Follow

Leave A Reply