Обръщам се към г-жа Караянчева, която не може да намери г-н Борисов, който се движи по-бързо от радиосигналите на джиесемите по околовръстния път, не може да се свърже с него. Ако обичате да го информирате, че деловодството работи и следобед и може да си подаде оставката с 200. Това каза народният представител от ПГ на “БСП за България” проф. Румен Гечев.

Днес депутатите от БСП отново поискаха министър-председателят Бойко Борисов да бъде поканен в парламента. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че се е свързала с премиера, но той в момента пътува из страната. “Свързах се с премиера, той в момента пътува из страната. Няма да може да дойде, но за това тук са ресорните министри”, каза Караянчева.

снимка: БГНЕС

Проф. Румен Гечев изтъкна, че според него мерките са “фатално закъснели”. “Може би чакате фирмите да вампирясат, за да им окажете някаква помощ”, каза той, като отчете, че е гласуван нов заем от 10 млрд., от които са усвоени 2 млрд. “Вие какво чакате? Да падне втори метеорит ли? Вие държите парите- за какво? За изборите ли, които обаче ще бъдете изненадани. Снощи имаше колосална подкрепа за правителството на ГЕРБ. Стотина хиляди души излязоха в София, силно развълнувани от вашата програма за излизане от икономическата криза. Освен това даже вече и в телевизията няма нужда да ходите, тъй като хората започнаха да ви носят на ръце. Предполагам, че колежката Сачева направи техническа грешка като каза, че БСП демонизирали социалните работници. Ама ние три години и половина предлагаме да се увеличат заплатите на тези работници”, каза още проф. Румен Гечев.

Румен Гечев

По-прано, преди да започне изслушването в Народното събрание на министрите Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Костадин Ангелов, от БСП поискаха то да бъде излъчено на живо в ефира на БНТ и БНР. Предложението бе отхвърлено от мнозинството в пленарната зала. Прегласуване поиска заместник-председателят на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски. “Вие поканихте министрите и ги криете от българските граждани”, коментира той. След прегласувенето, прякото излъчване на изслушването по БНТ отново бе отхвърлено и това провокира народните представители от левицата, които започнаха да скандират “Мишки”.

снимка: БГНЕС

“Мисля, че сега става ясно защо вие не се съгласихте изслушването на тримата колеги министри да бъде предавано от БНТ и БНР. Вие сте знаели какъв ще бъде резултатът. Нищо лично към колегите министри, тук става дума за провала на правителството на ГЕРБ и неговите сателити, в това число и на неговите задкулисни кукловоди. Какви са резултатите? Какви са добрите новини? Да, добре увеличавате помощите за безработни. Ние подкрепихме от 9 на 12 лв. дневно, само че не отговорихте на въпроса защо по 50 лв. получават тези, които са с минимална пенсия от 250 лв. и тези, които са с 1200 лв. Интересен въпрос – отговор за 1 млн.”, каза още проф. Гечев.

снимка: БСП

Той отчете, че се увеличават добавките към пенсиите в период от 3 месеца с 50 лв., независимо от размера на пенсиите, с малко обхвата на помощите за медицински работници. Проф. Гечев изтъкна, че още от първата вълна медиците не са получили помощите.
“Какви са сериозните проблеми? Проблем номер 1. Казахте за 8 900 фирми, до които евентуално са стигнали по няколко лева. По ваши данни става дума за под 20 % от фирмите. От 171 млн. лв., които сте реализирали спрямо 1 млрд. лв., които сте обещали. Вече наближава Коледа вие сте под 20 % от средствата. Какъв е смисълът да предоставите тези средства към Коледа след като още няколко хиляди фирми ще бъдат фалирани до това време. Второ, по отношение помощта на малки и средни фирми, вие сте под 2 % от сумата, която е отделена за тях, тъй като са заделени по ваши данни около 9 млн. лв. Трето – безвъзмездната ви помощ е на кота нула”, изтъкна още проф. Румен Гечев.


Share Follow

Leave A Reply