Консултантски фирми към Министерството на икономиката са изнудвали бизнеса чрез “такса успех” за помощ, която им оказват при кандидатстването по различните държавни мерки срещу икономическата криза, възникнала заради епидемията от коронавирус. “Имаме получен сигнал, който вече сме изпратили в ДАНС за проверка”, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг в Народното събрание. Има подадени сигнали от фирми през различни народни представители, уточни той. Действията на министерството са обсъдени с работодателските организации и с премиера. Стана ясно, че тази такса достигала между 40 – 60% от даден проект.

“Заради това министерството иска да пресече подобни злоупотреби и разкрива от понеделник гореща телефонна линия в кабинета на главния секретар на икономическото министерство и предоставя имейл за сигнали, а с контрола се заема работна група от ведомството. Към инспектората на Министерството на икономиката ще бъдат включени и работодателите”, добави министърът. “Нашето желание е тази връзка между консултанти, които искат такива суми, и кандидатстващите фирми за подпомагане да бъде пресечена”, мотивира се Лъчезар Борисов.

“Така излиза, че един консултант, за да упъти за попълването на документите дадена фирма, може да вземе от цялата ѝ отпусната сума за подпомагане срещу кризата, например 10 хил. лв., половината пари за себе си. Затова след разговор с премиера още утре Министерството на икономиката ще създаде платформа с виртуално попълнени документи, за да се скъса изцяло възможността консултантите да прибират пари от еврофондовете, отпуснати за спасяването на икономиката”, коментира още министърът. “Таксата е между 40-50 и стига дори до 60 процента, което е неприемливо, нереално и недопустимо”, възмути се икономическият министър.

снимка: debati.bg

До момента са отворени мерките на държавата, които финансират компаниите от 3 до 10 хил. лв. заради COVID-кризата, но предстоят още мерки с по-големи суми и именно затова държавата ще затегне още отсега контрола.


Share Follow

Leave A Reply