Десислава Атанасова е юрист и политик от партия ГЕРБ. В периода 21 март 2012 до 13 март 2013 г. е министър на здравеопазването. Преди това е общински съветник в Русе и народен представител от ГЕРБ. От 14 юли 2010 е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване. Informo разговаря с нея за протестите, пандемията от коронавирус и изминалия политически сезон.

Продължават антиправителствените протести. Одобрявате ли затварянето на кръстовища от протестиращите?

Подкрепям всички граждански протести и искания. Самата аз съм участвала в протести през 2013 година. Смятам обаче че, за да заявяваш, че изискваш демокрацията, законността и държавността да са над всичко, освен права трябва да демонстрираш и задължение към тази държава. Казвам го неслучайно, защото е очевидно, че през деня, когато част от хората са на работа и е необходимо да се придвижат до работните си места или да се грижат за децата си, две от столичните големи кръстовища са блокирани, което много затруднява трафика в София. Смятам, че протестиращите биха могли съвсем разумно да намерят компромис. Отново да са там, да отстояват своите искания, но едно платно за движение, например, да бъде свободно, така че всички останали, които без значение подкрепят или не подкрепят протеста, да могат да се придвижват. Правото на протест и правото на свободно движение са идентични права. Не бива някой да е ощетен за сметка на правата на друг.

снимка: БГНЕС

Трябва ли да има предсрочни избори?

Предстоят ни избори само след няколко месеца. Ако подходим към въпроса по следния начин – дали ние от ГЕРБ се притесняваме от предсрочни избори, мога да кажа твърдо “не”. Първо, много пъти вече е подавана оставка от премиера Борисов, минавали сме през служебен кабинет, минавали сме през избори, организирани дори от президента Радев, които никой не е оспорил, че не се били честни и демократични – тоест, това за нас не е проблем. Даже напротив, така или иначе ГЕРБ е първа политическа сила и само преди година имаше избори, които демонстрираха и кондицията на ГЕРБ и това, че хората ни имат доверие. Смятам, че резултатът няма да е променен дори и изборите да бъдат предсрочни. Но бих казала, че това, което е наш приоритет и отговорност е в следващите няколко месеца, България да може да се справи с предизвикателствата, които стоят пред нея като държава. Това са освен пандемията, която според експертните мнения е възможно да се отключи втора вълна, и невижданата икономическа криза и рецесия, която предстои вследствие на тази пандемия. При условие, че правителството подаде оставка и има служебен кабинет, то Народното събрание следва да нефункционира и ако се наложи, каквото и да е законодателно решение да се вземе – било то за актуализация на бюджет или каквото и да е друго, като вземане на мерки: икономически, социални, здравни – това няма да е възможно. Поради тази причина аз смятам, че въпреки протестите, които са вече над 20 дни, ние чуваме призивите на хората, исканията им, но наистина в този момент по-отговорното решение е да бъдем в парламента, ако се наложи НС да реагира със законодателни решения.

Как бихте коментирали оставките в кабинета, които НС гласува? Предстоят ли още?

Дали ще има други оставки в кабинета единствено и само министър-председателят, който е и мандатоносител като лидер на най-голямата политическа партия, в диалог с нашите коалиционни партньори могат да преценят. Неведнъж са сменяни министри, неведнъж са подавани оставки. Обикновено в тези случаи Борисов казва, ако някой не издържа на темпото или ако за някого има някакви съмнения, то реакцията е една и съща и е мигновена. В този смисъл аз не виждам нищо ново, което партия ГЕРБ и нейният лидер да не е правил. При други партии това не мисля, че някога се е случвало. Напротив, до последно колегите нито свалят доверие, нито отлъчват някого било то от кабинет или от партия.

Изненадани ли сте от думите на президента Радев, че е готов със служебно правителство?

Аз бих казала, че съм шокирана, не изненадана. Президентът би следвало да познава добре Конституцията. В този смисъл, изказването му наистина звучи шокиращо. Ако се подаде оставка, има няколко варианта за реакция. Първият вариант според текстовете на Конституцията е президентът да връчи мандата на първата по големина политическа сила – ГЕРБ. Ако ГЕРБ реши може да предложи друг кабинет с друг министър-председател в рамките на това Народно събрание. Ако ГЕРБ откаже, е ред на втората политическа сила – БСП. Не знаем дали г-жа Нинова няма да желае да стане премиер и да състави правителство в рамките на този парламент. Ако и тя се откаже и върне мандата, следва избор на президента за третата политическа сила, на която да връчи мандат. Има голям избор. Това може да бъдат Обединени патриоти – дали г-н Каракачанов, или г-н Симеонов, дали г-н Карадайъ и ДПС, дали г-н Марешки. Всички те могат да бъдат посочени от президента като мандатоносители. Тоест това изказване: “Аз съм готов със служебен кабинет” ми се струва наистина доста необичайно изказване на фона на фактите, че има установена конституционна процедура.

По отношение на епидемията от коронавирус – какви мерки още трябва да се въведат за овладяването на заразата и последствията от нея?

Най-важното е в този момент, макар че имаше различни мнения по отношение на тезата, че епидемията би намаляла на фона на летните месеци, когато е по-топло, това очевидно не се случва. На първо място не трябва да забравяме трите Д-та (бел.ред. дисциплина, дезинфекция и дистанция). Смятам, че всеки отговорен за собственото си здраве и за това на близките си трябва да опитва да контактува, колкото е възможно по-малко с външни хора извън кръга на своето семейство и да използва предпазни средства. Виждате, че редица европейски държави въвеждат обратно по-строги мерки. Пандемията не се повлиява от сезона, трябва да бъдем отговорни за себе си. Всички мерки, които правителството взема са насочени не само към превенцията по отношение на здравето на хората, те са и социални, и икономически мерки. Колкото и критики да се чуват от нашите политически опоненти, то аз мисля, че отговорно би било всички да бъдем обединени и да бъдат подкрепени мерките, които са в полза на българските граждани. Защото няма никакво значение дали си управляващ или опозиция, ако си отговорен към тях.

снимка: БГНЕС

Народното събрание излиза във ваканция. Каква е равносметката за работата на депутатите през изминалия политически сезон?

Бих казала, че беше емоционален, тежък и изненадващ политически сезон. На първо място слагам обаче обединението ни. В името на това да бъдат въведени мерките, включително и извънредните такива на фона на извънредното положение. На второ място, може би за първи път парламентът се събираше единствено и само по конкретен повод отново във връзка с тези мерки. Въпреки че вече очевидно сме в предизборна обстановка, аз се радвам, че голяма част от мерките получиха одобрението на пленарната зала. Взехме решения, които са били тежки за нас и за опозицията сигурно. Но в името на държавата и на хората, смятам, че поне по този повод можем да бъдем поздравени, че имахме единение. Обичайно имаше изострени политически дебати. Но надявам се, че занапред всички ние ще сме си взели поука от някои неща, които се случиха през тази година. Наистина политиканстването е вредно за работодателите ни.


Share Follow

Leave A Reply