В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в общо 5767 секции, включително 44 извън страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

снимка: БГНЕС

Освен сегашния президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима кандидати, регистрирани за изборите. Избирателната комисия отказа регистрация на други двама. Основният вот е насрочен за 9 август. Беларуската опозиция вижда в предсрочното гласуване възможност за фалшификации, посочва агенцията.


Днес се очаква и годишното обръщение на Лукашенко към беларуския народ и парламента, в което държавният глава ще очертае плановете си за развитие на страната през следващите пет години.
В предизборната му програма се казва, че той смята за необходимо до пет години в страната да се проведе референдум за промени в Конституцията. Чрез общонародното допитване беларусите “ще определят своите права, задължения, свободи и ангажименти, също и пълномощията на органите на държавната власт”, заявява държавният лидер в документа, публикуван днес във в. “Звязда”. Лукашенко изтъква, че смята за важно Беларус да запази своята независимост и суверенитет, да отхвърли зависимостта си в петролногазовата, финансовата и други сфери, но без да прилага “шокова терапия”. “Миролюбивата ни дипломация бе и си остава залог на сигурността за беларусите”, се казва в програмата му.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, предвижда в предизборната си програма, публикувана в същия вестник, Беларус да развива партньорски отношения с всички страни, като се ръководи от националните си интереси.

снимка: ЕПА/БГНЕС

“Трябва да създадем партньорство на равни начала, а не зависимост заради зарибяване с газ или кредити”, отбелязва тя. След изборната си победа опозиционерката обещава да вземе мерки “за запазване на стабилността в страната и създаване на условия за честни избори” – нови президентски избори след половин година. А успоредно с изборите да проведе референдум за връщане към конституцията от 1994 г. с оглед ограничаване на президентските пълномощия и мандати.
За президентския пост кандидатстват още Андрей Дмитриев – съпредседател на общественото движение “Говори истината”, бившият депутат от парламента Анна Конопацка и Сергей Черечен, лидер на социалдемократическата партия “Грамада”. Отказана бе регистрация на още двама претенденти – арестувания бивш банкер Виктор Бабарико и Валерий Цепкало, бивш шеф на беларуския Парк за високи технологии.


Share Follow

Leave A Reply