Парламентарната група на БСП иска извънредно заседание на Народното събрание. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. “Днес внасяме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник от 13.00 ч.”, каза Нинова.

снимка: БГНЕС

“Определяме следния дневен ред. Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата. Второ, изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ”, каза още Нинова.

“За последните 10 години много пъти сме били свидетели на посегателства срещу свободата на словото, натиск, сплашване и побой над журналисти. Вчера се минаха всякакви граници. На официално мероприятие на управляващата партия се стигна до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. Има очевидни данни, че биячите са свързани или се познават с представители на ГЕРБ. И двата случая – харченето на пари извън парламента и насилието над журналисти и протестиращи са емблема на управлението на ГЕРБ и Борисов за последните години. Многократно се погазва парламентаризмът и премиерът еднолично е разпределял средствата на всички български граждани или за оцеляване, или за партийни нужди”, каза още Корнелия Нинова.

Според нея цензурата и бухалката за всеки инакомислещ не за пръв път се пускат в действие пак с тази цел – охрана на едноличната власт. “Това са две характеристики на управлението в последните години, на което е време да се сложи край и да се започне с промяната в България”, каза още Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

На въпрос дали подкрепя нарушаването на обществения ред на протестите, Нинова отговори: “Не подкрепяме нарушаването на обществения ред. Подкрепяме протестите, те са справедливи, радваме се, че хората се освободиха от страховете си, от апатията и излязоха свободно да протестират, но нарушение на обществения ред, разбира се, не подкрепяме”, каза още Корнелия Нинова.


Share Follow

Leave A Reply