Извънредната национална конференция на водещата управляваща партия ГЕРБ събра на открито в столичния Тех парк членове на партията от цялата страна, сред които депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места. На фона на протестите срещу правителството и главния прокурор бе ясно, че ще се стигне до някакъв вид напрежение. Прогнозите се сбъднаха, а дори и надхвърлиха очакванията на полицията.

Протестиращи блокираха кръговото на 4-ти километър в София в посока “Цариградско шосе” с цел да препречат пътя на делегатите от ГЕРБ към събитието. Още едно спряно кръстовище, което парализира движението в работен ден в столицата. Нещо типично за протестите в последните седмици. Проблемът дойде след това, когато ситуацията ескалира и започна повече да прилича на среща между фенове на “Левски” и ЦСКА, отколкото на партийни делегати и на младите и усмихнати протестиращи българи по центъра с остроумни плакати.

Нещо не се връзваше. Изведнъж се стигна до крайна агресия, заплахи за живота, обиди, а накрая и до побой. После, разбира се, се стигна и до хвърляне на обвинения за провокация и от едните, и от другите. Къде е истината в цялото събитие?

На първо място е важно да се спомене, че зад всеки бой стоят две страни, а всяка агресия поражда реципрочно още агресия. Така че, когато говорим за подобно събитие, е редно да се каже, че всеки участник в него малко или много го е провокирал, волно или неволно. Не е нужно да се търси световна конспирация, тайни провокатори и заговор, за да се стигне до заключението, че българите в голямата си част са темпераментен народ и малко им трябва, за да им “кипне”.

снимка: БГНЕС

Имаме две гледни точки на събитието. От една страна, част от протестиращите обвиняват ГЕРБ за изкуственото провокиране на подобна агресия. Няма логика управляващите, които целят успокояване на напрежението, за да не се стига до подаване на оставка и да се стигне до пълно изкарване на мандата, да планират подобно събитие. То само би им изиграло лоша услуга – повече напрежение и отрицателни нагласи сред хората.

Парк “Росенец”
снимка: Канал 3

От друга страна обаче, имаме база за сравнение с протестите по центъра на София и в парк “Росенец”. И при двете събития няма такава ескалация на напрежение като това край “София Тех Парк”. Странно или не, но симпатизантите на ДПС в парк “Росенец” и протестиращите дори водеха спокоен диалог на метри едни от други. Какво накара същите тези протестиращи да влязат в остро съприкосновение с част от делегатите на ГЕРБ? И дали изобщо говорим за едни и същи протестиращи с едни и същи виждания?

Все повече изглежда, че протестите са съвкупност от хора с крайно различни виждания, обединени единствено от виждането си за смяна на сегашната власт. Какво обаче ще се случи след това, когато общият противник бъде свален, а протестиращите от “Росенец”, Орлов Мост и от “София Тех Парк” вече нямат общ интерес? Тези протестиращи, които залагат на диалог и се държаха мирно и толерантно със слънчасалите симпатизанти на ДПС, и тези, които залагат на агресия и призовават за преврат. Отговорът е нови протести, ново разделение, нова блокада на София, омраза и агресия. Влизаме в колелото на политическата криза, от което трудно се излиза.


Share Follow

Leave A Reply