Ким Чен Ун посети засегнатия от наводнения район на провинция Северен Хванхе. Държавната информационна агенция на Пхенян разпространи снимки от визитата. Севернокорейският лидер е разпоредил в засегнатия район да бъдат изпратени военни за отстраняване на последствията от бедствието и да се обезпечат основните нужди от лекарства, храни и стоки от първа необходимост на пострадалите. Останалите без дом пък ще бъдат настанени във временни жилища. Залети са обширни площи обработваема земя, а реколтата е напълно унищожена.

По информация на националния център за контрол наводнението е настъпило заради скъсването на язовирна стена заради обилните валежи в района Унпха. В резултат на това бяха наводнени над 730 къщи, 179 от които бяха напълно разрушени.

Не се съобщава за жертви при бедствието, тъй като живеещите в района на язовира са били евакуирани своевременно. През последните дни проливните дъждове на Корейския полуостров предизвикаха истински хаос. В съседна Южна Корея наводненията взеха най-малко 16 жертви.

Близо 140 севернокорейци загинаха, след като проливен дъжд предизвика големи наводнения през 2016 г. Повече от 160 души пък бяха убити при разразила се буря, придружена от проливни дъждове, през лятото на 2012 година.


Share Follow

Leave A Reply