Петима са кандидатите за председател на БСП. Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков ще участват в лидерската битка за БСП. Това съобщи на пресконференция Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на пряк избор за председател на БСП. Той уточни, че крайният срок за подаване на декларации за участие е бил до 6 август.

Кирил Добрев
снимка: БГНЕС

“В регламентирания срок 7 кандидати подадоха своите декларации, с които се съгласиха да се кандидатират за председател на БСП. Оказа се, че от тези 7 кандидати петима отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж. Днес с решение на Централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани”, каза още Емил Войнов. Той уточни, че предизборната кампания за тях започва на 13 август и тя ще продължи до 10 септември.

снимка: БГНЕС

“До 5 август получихме решенията от всички проведени конференции на общински и районни структури на БСП в цялата страна. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП. Най-много номинации в процедурата по номиниране е получила Корнелия Нинова с 285 предложения, Кирил Добрев – 144, Красимир Янков – 55”, изброи Войнов.

Изборът за председател е част от цикъла отчети и избори в партията, който започна на 1 декември 2019 г., но бе прекратен заради коронавируса и възобновен след отпадането на голяма част от противоепидемичните мерки. За първи път в историята на БСП конгресът няма да избира председателя на партията. Кой да оглави БСП, ще гласуват пряко редовите социалисти в цялата страна. Това се случи след промяната в Устава на БСП, който инициира Корнелия Нинова. Изборът на председател на БСП ще се проведе на 12 септември.


Share Follow

Leave A Reply