Ще спрат ли протестите при оставка на правителството?

В последната седмица все по-усилено се заговори за оставка. Въпреки че редиците на протестиращите уредяха, много възлови кръстовища в страната бяха блокирани от тях с цел предизвикване на внимание и постигане на крайната цел. След подписи от близо 3000 граждани и сигнали от недоволни от блокадата полицията освободи движението на Орлов мост в столицата. Самият премиер Бойко Борисов заяви на партийното събрание в “София Тех парк”, че е възможно да подаде оставка през септември. Това ще задоволи ли протестиращите?

Оставката на кабинета би следвало да послужи единствено на управляващите партии, които ще имат възможност за тактическо отстъпление, прегрупиране и слизане от пиедестала на критиката. Със сигурност обаче няма да се постигне една от двете основни цели на “Отровното трио” и протестърите на Орлов мост, а именно оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Точно това ще е моментът, в който ясно ще си проличи каква част от протестиращите наистина са надпартийни и искат коренна промяна в страната и каква част от тях са партийни дейци, искащи да върнат БСП на власт. Ако правителството подаде оставка и протестите рязко намалеят, то това ще означава, че голяма част от хората са подведени и са станали неволна част от един партиен протест в подкрепа на опозицията. Развръзката ще настъпи много скоро.

Увеличения на заплатите в администрацията

През седмицата правителството взе решение за увеличението на заплатите в различни звена на държавната администрация. До края на август тази година ръководителите на 28 държавни администрации могат да увеличат основните заплати на 33.6 хил. Според публикуваното за обществено обсъждане предложение причината за увеличението е повишение на мотивацията на държавни служители, чиито отговорности са нараснали в резултат на COVID-19 или има пряк риск за здравето им.

снимка: economic.bg

Защо е толкова важно държавните служители да получават високи заплати? На първо място това подобрява качеството на услугите, които извършват. Когато един служител взима повече пари, то може и да се изисква повече качество и ефикасност от него. От друга страна, увеличаването несъмнено ще доведе до намаляване на корупцията в институциите. Когато служителите получават по-добра заплата, ще се замислят два пъти дали да си рискуват кариерата заради пари под масата.

Редица анализатори и протестиращите граждани разтълкуваха това увеличение като опит за потушаване на напрежението в страната, а други като печелене на дивиденти от управляващите партии за едни евентуални предсрочни избори. При всички случаи вдигането на заплатите в този сектор е отдавна належащо, още повече когато на част от тях бяха вдигнати през изминалата година. Логично е сега и останалите служители да получат очакваното повишение с или без избори.

Надпреварата за ваксина и лекарство

С всеки изминал месец все повече и повече държави по света заявяват, че са напът да открият ваксина срещу пандемията от коронавирус. Откриването на лек срещу коварната болест се превръща в нещо като надпревара между водещите световни сили. Не само медицинска надпревара за преодоляване на пандемията и справяне с нейните икономически последици, но и политическа надпревара.

снимка: iStock/Getty Images

Както във всяко друго нещо, така и в пандемията политиката все повече взема превес. От един здравен проблем политиците все повече го обръщат на политически въпрос, който да донесе дивиденти и престиж за страната им и за тях като политици. Кой ще е първи? Кой ще спаси света? Коя страна е с най-добрата медицина? Всичко това е част от надпреварата. В последната седмица активни заявки дава Русия. Страната вече патентова лекарство срещу вируса и заяви, че през есента започва масово ваксиниране на населението, като се похвали, че е първата страна с изцяло завършена ваксина.

снимка: Getty Images

Невероятната скорост на изобретяване на ваксина не изуми световната здравна общественост, а по-скоро ги притесни. Всички други изследователи по света дават като най-ранен срок за надеждна ваксина на пазара пролетта на 2021 година. И това е срок с рекордно късен процес на разработване и тестване на ваксината. Прибързването с една подобна ваксина значи пропускане на важни етапи от изследването на нейната надеждност, което в най-добрия случай крие рискове от липса или временна ефективност. В най-лошия случай може да крие рискове от нежелани ефекти и опасност за живота и здравето. Точно затова е важно политическите надпревари и страсти да се укротят и да се остави науката да работи на спокойствие. Това не е надпревара за политически престиж и надмощие между страните, а надпревара с една коварна болест, която трябва да се провежда внимателно и да завърши с пълен успех.


Share Follow

Leave A Reply