След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в сряда и четвъртък в училищата в най-голямата германска федерална провинция – Северен Рейн-Вестфалия. Поради пандемията на коронавируса , те учеха дистанционно от март, след това започнаха да посещават занятия в малки групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите приключиха.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещение на училище в различните региони на страната са различни. В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на COVID-19, отколкото в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на почивка носенето на маски е задължително, започвайки от пети клас.

снимка: pixabay

Маските могат да бъдат махнати само от учители, при това за кратко време, когато се обърнат към класа, заставайки на дъската, тоест на прилично разстояние от децата. Учениците няма да излизат да ги изпитват пред черната дъска, те ще отговарят само от мястото си.
На входа на училищната се дезинфекцират ръцете.Температурата на входа на училището не се измерва. В коридорите на пода има стрелки: трафикът по коридорите е еднопосочен. Има надежда децата да издържат да спазват поне минималното необходимо разстояние. Уроците по физическо възпитание се провеждат само на открито.

снимка: Getty Images

В Шлезвиг-Холщайн, където има сравнително малко случаи на коронавирус, решиха изобщо да не въвеждат задължителното носене на маски в училище. Въпреки че Министерството на образованието препоръчва това, те няма да накажат тези, които не носят маски. В Северен Рейн-Вестфалия правилата са по-строги и може да се стигне до изключване от училище.

снимка: БГНЕС

Академичната година започва в различно време в различните федерални провинции на Германия. Децата вече тръгнаха на училища в Берлин, Бранденбург, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн и сега в Северен Рейн-Вестфалия. Общо това са повече от 10 хиляди училища. И само десет от тях трябваше да бъдат поставени под карантина поради факта, че някои от учениците или учителите са диагностицирани с коронавирус. Там учебната година ще започне още един път – с две седмици закъснение.


Share Follow

Leave A Reply