Битката за Ситняково

Протестът срещу правителството и главния прокурор навлезе в своята нова и радикализирана фаза, както беше обещано от “отровното трио”. През седмицата столичният булевард “Ситняково” стана сцена на “люта битка” между “мирно протестиращите” и “опасния враг”- изнервена майка с две деца, прибираща се към дома си.

Още от самото начало на блокирането на кръстовища от страна на протестиращите беше ясно, че с тези си действия те най-много да навлекат гнева на останалата част от българите, но не и да попречат на управляващите. Това вече е факт, протестиращите успяха да изнервят обстановката в големите градове до максимум. Очевидно обаче целта им за насочване на гнева към прозорците на властта не се получава. Няма и как да се получи, когато блокираш кръстовища далеч от прозорците на властта.

Точно такова кръстовище е и при столичния булевард “Ситняково” където всеки ден хиляди хора преминават, вършейки си работата. Такъв е и случаят с една майка с две деца, на която очевидно ѝ е писнало да се прибира, чакайки с часове по блокираната от изкуствени тапи София. На фона на всичко това протестиращите получиха своя радикализиран протест- счупиха прозорците на колата на една жена и изплашиха до плач децата ѝ на задната седалка. Честито…

Ще има ли нова конституция?

В стремежа си да успокои страстите на протестиращите, премиерът Бойко Борисов излезе с предложение за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията, които да подпомогнат за борбата с корупцията, изпълнявайки критериите от Венецианската конвенция. На теория звучи добре, но възможно ли е осъществяването на ВНС?

Подобен мащабен политически акт е възможен само с мнозинство от 160 депутати в сегашния парламент. Тоест без съгласието на БСП, това е почти невъзможно, освен ако всички останали членове на парламента не се обединят- ГЕРБ, ОП, ДПС, ВОЛЯ и независимите депутати. Очевидно Борисов е разчитал на тяхната подкрепа, за да предложи такъв ход, след като и протестиращи и президент неколкократно са призовавали за нова Конституция. През тази седмица обаче стана ясно, че шансовете за ВНС са почти нулеви, след като БСП категорично отказаха да подкрепят подобна инициатива.

Има ли нужда страната ни от нова Конституция? Някои анализатори казват, че подобни промени в законодателството могат да се направят и без нова Конституция. Да, това е така, но това ще е просто поредната кръпка на вече закърпената стотици пъти морално остаряла Конституция на прехода. Колкото и да не му се вярва на някого, България приключи с прехода през 2007 година, когато стана член на ЕС. Време е да приключи и с Конституцията си на прехода и да въведе нова, модерна европейска конституция.

Отровната руска опозиция

Опозицията на Владимир Путин в Русия отново няма късмет. Застрашената от изчезване съпротива на режима в Москва опита отново от отровните пипала на Кремъл. Алексей Навални, най-популярният критик на властта, е в кома и на изкуствено дишане в реанимация в Омск. Той се е почувствал зле по време на полет от сибирския град Томск за Москва и се е наложило извънредно приземяване в Омск. Оказва се, че е отровен.

снимка: БГНЕС

Разбира се, руските власти ще се задействат и ще разнищят докрай този “нещастен случай”. Така както разнищиха докрай смъртта на Борис Немцов и Анна Политковская. Съдбата на руския опозиционер е тежка в ерата на Путин, а ако питаме Кремъл, това се дължи на лоша карма и късмет. Ту някой бива убит от “крадец”, ту друг отравян по стар КГБ образец. Нещастията на руската опозиция са толкова последователни, че някой наистина може да повярва в свръхестествената прокоба към тях.

EPA/GERARD JULIEN / POOL MAXPPP OUT

И докато “царят” в Кремъл отдава тази поредица от “нещастни случаи” на случайността, на цялата международна общественост е ясно, че няма нищо случайно в добрата стара Русия. Заветът, оставен от Сталин, е напълно валиден за Кремъл и до днес – “има човек, има проблем, няма човек, няма проблем”.


Share Follow

Leave A Reply