Метрото на София. Гордостта на града.

Откриха част от третата линия на метрото в София, която обхваща участъка от от “Хаджи Димитър” до “Красно село”. С откриването на трасето общо станциите на подземната железница стават 43 с дължина 48 км. До края на годината или в началото на следващата ще бъдат пуснати още метростанции по новия участък, а метромрежата ще достигне до Горна Баня.

снимка: БГНЕС

Само преди 20 години София имаше малко над 8 км метро, което свързваше “Люлин” с центъра на града. Тогава градът влизаше в класацията, колкото да се каже, че има метро. В бившите социалистически столици като цяло има доста добре развити метросистеми, дори в съседен Букурещ, но очевидно нашите социалистически лидери по това време не са имали волята и желанието дори да последват съюзниците си. Благодарение на Европейския съюз и правилното управление на града в насока подземен екологичен транспорт днес София навакса загубеното време на социализъм и преход и скоро ще може да се похвали с над 50 км дължина на метрото.

снимка: БГНЕС

Къде ни нарежда това в световната класация? София със своите вече 48 км метролинии изпреварва редица европейски и световни градове. В Европа това са Лисабон, Лил, Билбао, Амстердам, Будапеща, Копенхаген, Минск, Баку, Варшава, Хелзинки, Лион, Тулуза, Марсилия, Неапол, Торино, Генуа, дори и европейската столица Брюксел. В световен мащаб впечатляващите вече размери на софийското метро изпреварват градове като Бразилия Сити, Маями, Бурса, Сидни, Лима, Манила, Салвадор, Киото, Лос Анджелис, Пхенян, Измир, Филаделфия, Джакарта, Йокохама и други.

Честито ново метро на всички софиянци. Един истински повод за гордост!

снимка: Етюд-и-те на София

Новата Конституция. Мисията почти невъзможна.

От партията на Бойко Борисов спазиха предварителния си план да започнат консултации с парламентарните партии за свикване на Велико Народно събрание, чрез което да се приеме нова Конституция на страната. Идеята е да се замени сегашната, която според управляващите е морално остаряла Конституция на прехода.

снимка: БГНЕС

Въпреки поясненията от ГЕРБ, че новата Конституция тепърва ще се гради при едно ВНС от всички негови 400 членове, опозицията отказва да повярва.

“След като съберем 120 подписа, за да направим своето предложение за нова Конституция, ще продължим да разговаряме с групите, има много групи, които ще имат предложения. Този проект ще е основа за нова Конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла Конституция, а не за определени глави”, заяви Цвета Караянчева.

От БСП категорично отказват дори да седнат на маса за подобни преговори, а без най-голямата опозиционна партия процесът може да бъде задействан, но трудно осъществен. Това поставя столетницата в неудобното положение на поддръжник на сегашната система.

“Няма да участваме в преговори за Конституцията, няма да даваме подписи за тези 120 необходими за внасяне на законопроекта и няма да подкрепим с гласове тези необходими 160, за да се свика Велико Народно събрание”, потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От коалиционните партньори на ГЕРБ имат своите възражения и добавки към предварителните предложения, но като цяло са склонни на диалог и по-скоро ще подкрепят идеята. ВОЛЯ също обяви подкрепа. Остават независимите депутати и ДПС, които са най-непредвидими. Мисия ВНС изглежда все по-трудна, но все още не и невъзможна.

Турция срещу Гърция

В последния месец традиционното напрежение между двете съседни и съюзни страни ескалира до невиждани от години нива. Основна заслуга за това има все по-агресивната политика на турския президент Реджеп Ердоган в региона.

От морски териториален и ресурсен спор в Средиземно море, конфликтът между двете страни премина и през културно-цивилизационен. Турският президент превърна в джамии двете най-емблематични бивши църкви музеи, които са и символ на византийското наследство в Истанбул. Разбира се, този акт отвори още по-дълбока рана в сърцето на гърците.

Флаг на НАТО

Положението между двете съюзнически страни в НАТО ескалира до такава степен, че единственото, което все още ги възпира да прекрачат последната останала граница на разума и мира, е самият факт, че са членове на една и съща военна организация. По правилата на евроатлантическия военен алианс, който нападне страна член на организацията, автоматично обявява война на всички нейни членове и те трябва да го защитят. Именно това все още възпира неоосманистките амбиции на Ердоган. Това е и причината НАТО все пак да не мисли за изключването на Турция от Алианса.


Share Follow

Leave A Reply