Започнала като най-старото висше училище в България, през годините Военната академия се утвърди като средище за подготовка на висококвалифицирани кадри за нуждите на сигурността и отбраната, на командири с висока професионална компетентност и на лидери, способни да отстояват твърдо и последователно националния интерес и във военно, и в мирно време. Днес Академията продължава да бъде водещ център за военно образование, наука и иновации в системата на отбраната. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев пред офицери във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по време на тържественото откриване на новата учебна 2020-2021 година, съобщиха от прессекретарята на държавния глава.

снимка: прессекретарята на държавния глава

„Трябва да инвестираме много повече във военна наука и образование, ако искаме да имаме и повече сигурност“, подчерта Румен Радев. Президентът посочи, че трансформацията на Въоръжените сили без качествено и модерно образование е невъзможна и затова военната наука и образование трябва да бъдат неразделна част от развитието на силите и способностите за отбрана.

снимка: прессекретарята на държавния глава

В словото си на церемонията държавният глава открои необходимостта от съвременни технологии, иновативни подходи и модерни и ефективни методи за обучение. По думите му в сложната съвременна информационна среда секторът за сигурност и отбрана от една страна, и образованието – от друга, са най-важните институти на държавата, а военното образование е тяхната пресечна област. „Динамиката в средата за сигурност, характерна с висока комплексност, технологичност и бърза промяна на обстановката, налага все повече да работят високо подготвени офицери и специалисти“, допълни Румен Радев.

снимка: прессекретарята на държавния глава

От трибуната на Военната академия президентът поздрави преподавателския състав за професионализма, постоянството и всеотдайността, с които пазят и развиват богатите традиции на висшето училище и продължават да подготвят достойни българи и лидери.

снимка: прессекретарята на държавния глава

Пред слушателите и бъдещите командири държавният глава заяви, че на тях се пада честта да въведат във въоръжение дългоочакваните нови оръжейни системи. „На вас ви предстои да градите съвременни способности и съвместимост при ограничени ресурси. Не само да командвате, а и да водите и мотивирате вашите подчинени в сложна и предизвикателна среда“, подчерта Румен Радев. По-рано през деня президентът Румен Радев прие строя на почетния караул и разгледа реновираните кабинети в учебния корпус на Академията.

снимка: прессекретарята на държавния глава

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: прессекретарята на държавния глава


Share Follow

Leave A Reply