“Имам вариант за нова Конституция. Няма да се оставя да бъда въвличане в този дебат. Ще го инициирам веднага и то много експертно, но в момента, когато видя оставките. Това в момента е най-важната задача пред обществото. Незабавни оставки на правителството и главния прокурор, служебен кабинет, честни избори, новo доверие”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си във Военната академия „Георги Стойков Раковски“, където бе открита новата учебната година.

снимка: БГНЕС

“Народните представители по Конституция, изразяват волята на народа, за това те следва да се съобразят с тази воля, а тя е ясна- незабавни оставки, честни избори и ново доверие”, заяви държавният глава. Попитан дали около това мнение се обединяват повечето хора, той отвърна: “Излезте на улиците и ще видите. Има и социологически проучвания, но за първи път, забележете, че нашите сънародници зад граница са изключително консолидирани, във всички големи градове- в Западна Европа, в Америка- българите протестират. Това е изключително показателно”, изтъкна той.

снимка: БГНЕС

По думите му именно нестихващите протести са истинския обществен вот на недоверие към правителството. “Според мен не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция. Мисля, че българите, независимо от различните политически убеждения, независимо от провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и застоя, на пропилените възможности на страната”, каза още президентът Радев.

снимка: БГНЕС

Той подчерта, че според него това управление е приключило морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. “Всичко друго е агония и само пилеене на историческо време и подклажда още повече гнева на хората”, посочи Румен Радев. “Експертен кабинет ще бъде измама за българите”, добави още той. “Най-важното за управляващите и за народните представители е, когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, защото хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима Борисов, а не този режим да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на сегашния режим”, подчерта Радев. По думите му при експертен кабинет, режимът на Борисов пак ще организира изборите, а това означава да си гарантира пожизнено управление. “Нагли са опитите за пожизнено управление на Борисов в този си вид. Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване”, отбеляза държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply