Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че проектът за газопровода “Северен поток 2” не трябва да се използва като инструмент в “политическите игри”. Москва споделя виждането на европейските си партньори, че проектът е “чисто търговски”, посочи още той, цитиран от БНР.

снимка: caspiannews.com

Според него налагането на САЩ на техния по-скъп втечнен газ на Европа под предлог да осигурят енергийната сигурност на континента представлява измамна практика, целяща да навреди на руските конкуренти. Говорейки за възможни едностранни санкции на САЩ срещу “Северен поток 2”, руският висш дипломат отбеляза, че “само санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, са легитимни” и че “всичко останало се опитва да подкопае международното право и да подкопае принципите на Хартата на ООН”.

Пред студентите и преподавателите от Московския държавен институт за международни отношения, Лавров също така посочи, че тази седмица ще се състои видеоконференция на външните министри на страните Г-20, предаде ТАСС.

Сергей Лавров

“Тази седмица ще се проведе видеоконференция между външните министри на Г-20. В момента председател на Г-20 е Саудитска Арабия и тя ще организира срещата”, отбеляза Лавров. Руският топ дипломат добави, че Москва се готви да проведе видеоконференция на външните министри на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) през следващите дни. Групата Г-20 беше създадена по време на конференция в Берлин на 16 декември 1999 г. Нейни членове са: Русия, Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Южна Корея, Мексико, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка, Япония и ЕС.


Share Follow

Leave A Reply