Световната здравна организация подкрепя отварянето на страните след карантината, но е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на бедствие, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Тедрос Гебрейесус

“СЗО напълно подкрепя усилията за отваряне на икономики и общности. Искаме да видим как децата се връщат в училище, а хората – на работните си места. За експертите на организацията, обаче, е важно да видят как това става безопасно. Колкото повече държави контролират вируса, толкова повече страните могат да бъдат отворени отново. Но ако една страна реши да разхлаби мерките и да бъде отворена отново, без да може да контролира броя на новите случаи и състоянието на вече заразените, това би било рецепта за бедствие “, каза той.

снимка: iStock/Getty Images

Първо, да се ограничи предаването на вируса на големи групи хора – такива инфекции се регистрират при масови събития, включително в нощни клубове, на стадиони, на големи религиозни събирания. Второ, важно е да се защитят групите, които са най-уязвими от вируса, за да се намали смъртността- това са предимно възрастните хора и тези с хронични заболявания. Трето, всеки трябва да даде своя принос за безопасността на обществото и неразпространението на инфекцията, като носи маска, спазва дистанция, прилага редовна дезинфекция и измива ръцете си редовно. И четвърто, съветва шефът на Световната здравна организация, властите във всяка отделна страна трябва да имат по-добри стратегии за идентифициране, изолиране, тестване и лечение на заболели от COVID-19, както и за стриктно проследяване на контактите на заболелите.

 


Share Follow

Leave A Reply