ГЕРБ внася проекта за нова Конституция с нужните подписи. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание. Тя обяви, че проектът за нова Конституция е подкрепен от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на НФСБ и ВМРО, част от парламентарната група на “Воля – българските родолюбци” и независими народни представители. “Смятам, че дебатът, който предстои, ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани”, изтъкна д-р Даниела Дариткова.

снимка: БГНЕС

“Това, което променихме в последните редакции, е, че пренаредихме точките и членовете. Като основните права отново са в първоначалната част на новата Конституцията. Така, както искаха ВМРО. Премахнати са законовите правомощия на Висшия съдебен съвет. Записахме изрично текста от закона за герба, за да бъде много точно и детайлно описан българският герб, както и ред други промени”, отбеляза Дариткова. “Смятаме, че след 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би трябвало да бъдат отразени в основния закон. Затова процедурата ще стартира след събраните повече от 120 подписа”, каза още Дариткова.

“Процедурата изисква да се внесат първо 120 подписа, за да се започне инициатива за Велико народно събрание. Следващите два месеца ние ще организираме поредица от обществени дискусии, поредица от експертни такива и ще търсим съгласие. Надявам се, че този диалог може да разубеди тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят проекта”, каза още Дариткова. На въпрос дали разчита БСП и ДПС да си променят мнението и да гласуват “За”, председателят на парламентарната група на ГЕРБ потвърди.

“Проектът, който внасяме, е общ, на практика няма нищо общо с първоначалния и отговаря на критиките. Запазва се преамбюлът, България остава единна нация, добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции, нещо, значително важно за нас”, каза на свой ред Искрен Веселинов от ВМРО. По думите му за първи път се записва, че гласуването е граждански дълг. Извън споразумението остава текстът, че бракът се сключва само между мъж и жена. Друго, което не е договорено, било да се разширят президентските правомощия.


Share Follow

Leave A Reply