Гръцките власти наложиха 14-дневна карантина на пренаселения бежански лагер Мория на остров Лесбос днес, след като 40-годишен сомалиец даде положителен резултат на тест за коронавирус, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Това е първи случай на COVID-19 в лагера, който на 31 август е приютявал 12 714 души при капацитет от 2757 души.

снимка: БГНЕС

Според телевизия Скай мъжът е бил диагностициран вчера и е настанен в болница заради усложнения, причинени от съпътстващи заболявания. Твърди се, че той е живеел в лагера, който обаче напуснал, за да отиде в Атина през август. След като не успял да намери работа в столицата, той се върнал в Мория, за да си осигури подслон и прехрана.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравните власти заявиха, че в момента проследяват контактите на сомалиеца и че ще бъде извършено масово тестване на живеещите в лагера. Министерството на миграцията съобщи, че не се разрешава на никого да влиза или излиза от лагера до 15 септември и че полицейското присъствие ще бъде засилено в района, за да се гарантира, че няма да има нарушения на карантината. В лагера ще бъдат допускани само служители, чието присъствие е наложително, като преди това ще им бъде измервана температурата.

снимка: Ал Джазира

Лагерът Мория на остров Лесбос е най-големият бежански лагер в Европа и е печално известен с пренаселеността си. Гръцките власти полагат усилия за намаляване на броя на настанените в него мигранти и бежанци. Поради условията в лагера появата на коронавирус се смята за особено обезпокоителна.


Share Follow

Leave A Reply