“Едва ли ще се запомни с добро този политик, който със стиснат юмрук призовава за метежи и бунт”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация за новия политически сезон на парламента. „Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Това, в което сме се клели, е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази Конституция е ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява държавния суверенитет“, каза още Дариткова.

„Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези“, каза още д-р Даниела Дариткова.

“Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално отговорни, да търсим обединение и умиротворение и да градим България”, посочи още Дариткова. „ Днес откриваме най-важната сесия на 44-тото Народно събрание. Откриваме я в нова сграда и нова зала, и дай Боже това събитие да бъде символ на положителна промяна, която ще издигне българският парламентаризъм на висотата, на която всички български граждани очакват да бъде. Надявам се, че в новата сградата следващите състави на парламента ще имат качествата да застанат над личните нападки, обидите и опитите за разделението на българското общество“, каза д-р Дариткова.

снимка: БГНЕС

Тя коментира и възможността за свикване на Велико народно събрание. „През тази сесия ни предстои да извървим пътя на процедурата за свикване на ВНС“, каза още Дариткова и посочи, че тя ще очертае рамките на държавността в следващите десетилетия. „ПГ на ГЕРБ осъзнаваме необходимостта от промени в политически и обществения живот на страната и поемаме ясен ангажимент да съдействаме за осъществяването им“, изтъкна Дариткова.

“През последните месеци разделителните линии между различните политически сили, институции и медии придобиха формата на пропаст, която фрагментира българското общество и поставя под риск развитието на страната. За нас от ГЕРБ разделението на българския народ е опасност, а не възможност. От позицията си на първа политическа сила и управляваща партия се отказваме от възможността да налагаме силово своите възгледи. Декларираме, че както и досега, ще се стремим да водим диалог с всички”, посочи Дариткова.

“За нас смисълът на политиката не е да печелим избори, а да участваме в усилията за удържане на нацията в единна и обща структура, въпреки политическите, религиозните, етническите, социалните и икономическите различия. Ние не желаем да насъскваме българи срещу българи”, изтъкна тя. Дариткова допълни, че ГЕРБ няма намерение да участва в подобен сценарий. “От тази висока трибуна държа да подчертая, че ГЕРБ се придържа и ще се придържа към основните принципи на настоящата Конституция”, допълни още Дариткова.


Share Follow

Leave A Reply