“Румен Радев атакува съдии, атакува прокурори – така ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт. С действията си той ерозира държавността и държавата като цяло и в крайна сметка днес имаме протести – с хора с различни виждания, на различна връзка. Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация по повод новия парламентарен сезон. Той посочи, че от една страна се иска оставка и служебен кабинет без ясна визия какво се случва след това, а от друга – импийчмънт на президента и завършване на мандата. Той подчерта, че ДПС са предупредили ГЕРБ да направят еднопартийно правителство, а не да залитат към популизъм.

Карадайъ изказа позицията на ДПС – оставка на правителството, оставка и на Радев. Той предложи в последващото служебно правителство премиерът да се посочи от ГЕРБ, а от БСП – вицепремиерът. Чист въздух, чиста вода, чиста енергия, високи технологии – това били приоритетите на ДПС, повтаряни от 2016 година от партията, по думите на Карадайъ. Според ДПС на държавата са ѝ нужни: ясен държавен бюджет, за да има път през настоящите и предстоящи кризи; ясна програма за ефективно усвояване на евросредствата за COVID-19; ясна програма за усвояване на евросредствата от многогодишната финансова рамка.

“Изходът от днешната ситуация е – нито една от двете страни на реваншистките барикади не трябва да се чувства като победител. За да няма реваншизъм, трябва да има експертен кабинет, който да изпълни посочените по-горе три цели и да подготви честни избори”, отбеляза още Карадайь.

„В първия ден от новата сесия на Народното събрание вместо да очертаваме парламентарната дейност за предстоящия сезон, се налага да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата. Днес сме свидетели на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България. ДПС остава отговорна пред избирателите, пред всички български граждани и пред България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика, съчетана с конкуренция. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността“, изтъкна още Карадйъ.


Share Follow

Leave A Reply