Първият ден от новия политически сезон започва с протест и масово полицейско присъствие около сградата на новия-стар парламент. Протестиращи замерят полицаите с ябълки и клатят полицейските коли. Един от протестиращите, опитвал се да пробие полицейския кордон, е задържан. Създадени бяха 4 КПП-та. Затворена е цялата градинка около сградата на бившия царски дворец.

снимка: МВР

Около 9 часа, част от протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон. Малко по-рано, втори човек е задържан в района на пл. „Независимост“, след като при проверка у него са открити забранени предмети. Служители на МВР продължават да осигуряват реда в центъра на столицата, където протичат протестни действия. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Днес трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа за нова Конституция и 160 за събиране на Велико Народно събрание. В обновената зала на парламента пък представителите на парламентарните групи ще направят обръщение. Слово ще държи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В 10 ч. обръщение ще направи и държавният глава Румен Радев. На този фон около парламентарната сграда се събират граждани, за да поискат оставката на кабинета и на главния прокурор. Някои от тях са изкарали нощта в палатките. Триъгълника на властта са разположени тентите на “Отровното три”, дошли са поддръжници на партия “Възраждане” от Варна, Димитровград, Стара Загора, Харманли и Велико Търново. Майките от Системата ни убива са разположени откъм “Дондуков”. По предварителна информация от “Да, България” имат разрешение за протест на площад “Александър ” пред БНБ. Отново по предварителна информация там ще бъдат и от сдружение БОЕЦ. Около 7:40 ч. поддръжници на “Възраждане” разгънаха голям български флаг пред парадния вход на бившия партиен дом. След това се отправиха към задния вход на сградата, откъдето влизат народните представители, и се присъединиха към “Да, България” и сдружение БОЕЦ. Полицейските коли от тази страна на сградата са над 20, разположени са и автомобили на жандармерията.


Share Follow

Leave A Reply