“Призоваваме гражданите да протестират мирно. Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Над 20 полицаи са обгазени. Ще използват физическа сила ако напрежението ескалира. Замерят колегите с камъни, имаме над 20 служители пострадали и се опитваме да намалим напрежението пред Народното събрание. Полицейските служители са абсолютно пасивни. Надявам се да не се стигне до по сериозно напрежение пред парламента.” Това каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

“Беше използван газ и от наша страна, но това е изцяло и само за наша лична защита, не търсим проблем или конфликт”. Това каза Иван Георгиев от сектор „Охранителна полиция“ към СДВР по време на брифинг в сградата на дирекцията. „Сред задържаните има лице, което се качи на полицейски автомобил. Има и такива, които са задържани за забранени предмети. Има и такива, които отнеха полицейски атрибути като полицейски радиостанции, полицейски палки, щитове за наша защита“, посочи Георгиев. „В последните 30 минути се вижда, че се използва газ, който не мога да кажа какъв е, но колегите са обгазени. Вследствие на личната ни безопасност и това, че се продължава с опитите да се обърнат полицейски автомобили, беше използван газ и от наша страна, но това е изцяло и само за наша лична защита. Надявам се гражданите да се вразумят. Служителите на полицията не търсим проблем или конфликт с когото и да е“, заяви Георгиев.

“Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране. По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите. Това беше и причината на първа линия да излязат полицаи с каски. Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани – за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили”, допълни старши комисар Хаджиев.


Share Follow

Leave A Reply