“Въпреки нашите многобройни призиви за спазване на законоустановения ред и разположените на първа линия колеги с жълти жилетки, което е знак за противопоставянето ни на агресивно поведение от страна на полицията, не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък пот страна на протестиращите с органите на полицията”. Това заяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев по време на брифинг. Той подчерта, че действията на столичните полицаи по време на протестите днес са изцяло в законовите им правомощия. „Дори бих казал, че на моменти са пасивни. С цената да понесат поражения върху самите себе си полицаите успяха да запазят гражданския мир“, добави ст. комисар Хаджиев.

“В крайна сметка истината е, че срещу българската полиция днес не бяха изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията, търсещи директен сблъсък с колегите”, изтъкна той. По думите му на над 27 полицейски служители им е оказана медицинска помощ в столичните здравни заведения, като на 100 от полицаите е оказана такава на място, заради използването на лютив спрей “от страна на лица, които са с противогази, с лични предпазни средства”. Той отправи въпрос към протестиращите- “Кой мирен гражданин отива на протест с противогаз, с маска, с предпазни средства и използва лютив спрей срещу колегите?”. Хаджиев подчерта, че ответната реакция на полицията е в отговор. “Спрямо полицаите бяха използвани метални пръти, дървени колове, полетяха камъни и павета от софийските улици”, каза директорът на СДВР.

“Над 35 човека, в следствие на своите действия, на своето агресивно поведение, бяха задържани от органите на МВР и отведени в паралелните управления на СДВР за  продължаване на работа. Много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване. Голяма част от задържаните в момента са с множество криминалистични регистрации. От 35 човека задържани-30 са с криминалистически регистрации за всякакъв вид престъпления в цялата палитра на Наказателния кодекс”, изтъкна той. По думите му полицията не е позволила напрежението да ескалира, както и да пострадат невинни и мирни граждани. “С действията си, българската полиция доказа, че ние сме на страната на реда”, каза още директорът на СДВР. Той отново призова българските граждани да не се поддават на провокации и да спазват конституционно установения ред.

 

 


Share Follow

Leave A Reply