Полетяха бомбички и твърди предмети към полицаите пред сградата на Народното събрание. 56-и ден продължават антиправителствените протести в столицата. Хиляди протестиращи се събраха от рано сутринта на жълтите павета в триъгълника на властта. Протестът се организира под надслов „Велико народно въстание“. Недоволстващите се опитаха да пробият полицейските кордони, за да стигнат до бившия Партиен дом, където днес се проведе първото парламентарно заседание в новия политически сезон. Сградата се пазеше от полицията от всички страни. Стигна се до ескалация на напрежението. Към Партийния дом полетяха бутилки, павета, камъни, яйца, ябълки и слама. Полицията отблъскваше протестиращите с щитове и сълзотворен газ, а те им отвръщаха с бомбички и димки. И от двата “лагера” имаше пострадали и хоспитализирани в лечебните заведения. Имаше обгазени и наранени журналисти. 35 протестиращи бяха арестувани до следобед. Тази вечер е бил задържан и председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

снимка: БГНЕС

Към 18 часа отново започнаха да се събират протестиращи в триъгълника на властта. Пред входа на Партийния дом група жени застанаха пред стълбите, а кордон от полицай препречва достъпа им до сградата. Исканията на протестиращите остават непроменени- оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията на страната. От “Отровното трио” заявиха, че хората са непреклонни и ще останат на площада, докато не бъдат удовлетворени исканията на гражданите. Полицейското присъствие е засилено. Към 19 ч. майки от “Системата ни убива” подредиха пред полицейския кордон на бул. “Дондуков” инвалидните колички на техните деца. Те бяха вързани с вериги. Част от протестиращите прегърнаха служителите на реда, а те свалиха своите каски. По-късно протестиращите осветиха нощното небе пред триъгълника на властта с телефоните си.

Към 21 часа полетяха бомбички и твърди предмети към полицаите пред сградата на Народното събрание. Полицаите бяха с вдигнати каски и щитове, те използваха сълзотворен спрей срещу протестиращите. Стигна се и до физически сблъсъци. От “Отровното трио” призоваха от трибуните до президентството за мирни протести. Те предупреждаваха недоволстващите, че сред тях има жени и деца. Част от протестиращите се опитваха да спрат агресивните хора. Линейка пристигна при охранителните на реда. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви в телефонно интервю за Нова телевизия, че сред полицаите има ранени. По думите му в палатките в триъгълника на властта е имало самоделни бомбички. Той твърди, че агресията на протеста е предизвикана от футболни фенове. Жандармеристите се опитват да изблъскат назад протестиращите. Те се движат в кордон. На площада пред сградата на бившия Партиен дом се забелязва водно оръдие, но все още то не е използвано. От там жандармерията предупреждава демонстрантите да спазват обществения ред. Протестиращите твърдят, че полицаите са съблекли и били един от недоволстващите. Има и арестувани от демонстрантите. Извеждат и ранени полицаи от ядрото на протеста.

снимка: БГНЕС

Протести имаше и в други части на страната- за часове бяха блокирани мостове и ГКПП-та. В момента демонстрации има във Варна и Бургас. Протести се провеждат и в десетки градове в Европа и Северна Америка. Демонстрациите у нас получиха широк отзвук и в международните медии. Блумбърг, Политико, ARD, Ройтерс, ТАСС, Риа Новости и др. имаха публикации за случващото се в страната ни. Протестът тази вечер се предава на живо от Euronews в тяхната Фейсбук страница.

 


Share Follow

Leave A Reply