Парламентът ще разгледа промените в Изборния кодекс на първо четене, показва програмата за работа на Народното събрание. Предлагат два законопроекта- единият внесен от ПГ на ГЕРБ, другият от ДПС.

снимка: БГНЕС

От ГЕРБ предлагат въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Те предлагат и създаването на нова глава в кодекса, с която да се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система, според която 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Според изменения Изборен кодекс при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати да бъде удължен пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

снимка: БГНЕС

ДПС пък предлагат премахване на разпоредбата за задължително гласуване, както и опцията „Не подкрепям никого. Те настояват още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции в чужбина.

снимка: БГНЕС

Народните представители ще гласуват оставката на Стефка Стоева като председател на Централната избирателна комисия. Тя подаде оставка на 27 август 2020 г. Стоева оглави ЦИК след като бе избрана на 20 март 2020 г. от Народното събрание . Тя бе предложена от ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

В трета точка от дневния си ред народните представители ще се занимаят и с персоналните промени в Министерски съвет. Те се налагат след оставката на министър на правосъдието Данаил Кирилов. Вчера стана ясно, че не негово място премиерът Бойко Борисов е предложил заместник-правосъдният министър Десислава Ахладова.


Share Follow

Leave A Reply