Депутатите приеха на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. „За“ законопроекта гласуваха 98 народни представители, „против“ –72 и „въздържали се“ – 0. ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 – по мажоритарна.

Управляващата партия настоява при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

На вниманието на народните представители бе поставен и друг законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Проектозаконът бе внесен от ДПС, но бе отхвърлен от залата на първо четене. ДПС предлагаха премахване на разпоредбата за задължително гласуване, както и опцията „Не подкрепям никого”. От Движението настояваха още да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции в чужбина.


Share Follow

Leave A Reply