“Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички по служителите на реда”, заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски от трибуните на Народното събрание по повод протестите на 2 септември.

“На 2 септември са проведени две заявени мероприятия в Столична община, едно от които не е съгласувано в цялост, както и други нерегламентирани мероприятия. Във връзка с проведените протести за обезпечаване на обществения ред при провеждане на тези мероприятия в СДВР е бил изготвен план”, посочи той. По думите му още от ранните часове на деня вчера е започнало събирането на хора, които са се установили в района на сградата на Народното събрание. Той посочи, че след 9 часа обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо полицейските служители.

снимка: БГНЕС

“Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички по служителите на реда. Опитаха се да повредят полицейски автомобили. Бяха извадени жълти павета и бяха използвани срещу полицейските служители, след което беше изсипана и слама пред тях и беше направен опит да бъде запалена. Беше използван и спрей от част от протестиращите към самите полицейски служители”, отбеляза министър Терзийски. По думите му към 14 часа вчера за нарушаване на обществения ред са били задържани 36 лица. Той каза, че около 18.30 часа вечерта в района на пл. “Независимост” са започнали да се събират протестиращи. Вътрешният министър подчерта, че част от тях са проявили агресия.

“Започнаха да хвърлят срещу полицейските служители, охраняващи обществения ред в столицата, множество пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замеряни бяха с всякакви твърди предмети, като бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други”, изтъкна той. По думите му след ескалиране на напрежението полицейските служители е трябвало да реагират и за това са използвали тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество, за да бъде възстановен обществения ред. “След преглед на видеозаписите от деня се установи, че в палатковите лагери се съхраняват опасни предмети, вследствие на които на 3 септември са предприети действия по премахване на обособените палаткови лагри и освобождаването на кръстовищата”, каза ой.

“При проведените протести за различните обществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. от всичките задържани лица- 35 са с постоянен и настоящ адрес извън град София. Образувани са 16 бързи производства”, каза министър Христо Терзийски. Той благодари на всички полицаи, че не са позволили да се пролее кръв при размириците на протеста.  По думите му ранените служители на реда са 80. „Трима са транспортирани в „Пирогов”, 23-ма в Медицинския институт на МВР, 13 в „Царица Йоанна”. 41 са прегледани на място. Служителите са с фрактури на крайници, травматични наранявания и увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване”, каза още той.

 


Share Follow

Leave A Reply