Районна прокуратура-Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж за извършено от него, в качеството на длъжностно лице, съобщиха от обвинението. Обвиняемият работел като митнически инспектор в Митница Югозападна. При изпълнение на служебните си задължения той следвало да събира винетни такси за ползване на пътната инфраструктура в съответствие със Закона за пътищата, нормативните актове и други актове, регламентиращи тази дейност. Освен това той бил длъжен да обезпечава точното и правилното им прилагане, както и да контролира маршрута, общата маса, осевото натоварване и габаритните размери на преминаващите през ГКПП превозни средства, съобразно изискванията на действащите нормативни актове. Той извършвал контрол на необходимите транспортни документи за международни превози за преминаване през страната на транспортни средства с българска и чужда регистрация.

За времето от 19.30 часа на 5 октомври 2018 г. до 07.30 часа на 6 октомври 2018 г. той бил нощна смяна на ГКПП “Кулата”, съгласно утвърден планов месечен график. На 6 октомври 2018 г. свидетелят извършвал пореден курс от Гърция за България с управлявания от него товарен автомобил. Около 5.00 часа водачът пристигнал на ГКПП “Кулата”, където бил посрещнат от митнически инспектор – обвиняемият. Съгласно установения ред С. му предал необходимите документи – регистрационен талон, документ за самоличност и контролния талон на винетния стикер, които били сканирани от служителя.

Обвиняемият указал на С. да качи товарния автомобил на кантара и след извършено претегляне му казал, че МПС е претоварено с 200 кг. Същевременно не му позволил да погледне в монитора и да се увери в това. След това шофьорът изпълнил инструкциите на митническия служител, свързани с пристъпването към динамичната везна. С действията си той е въвел в заблуждение, че управляваният от С.С. автомобил има претоварване, въпреки че такова нямало. Това е видно от издадената квитанция с посочените данни от извършеното с автоматична везна с автоматично действие за измерване на МПС в движение.

снимка: Getty Images

Възползвайки се от създаденото заблуждение за това обстоятелство и с цел да го поддържа, обвиняемият казал на С., че глобата за това претоварване е 200 лева. Притесненият водач му отговорил, че не разполага с такава парична сума, на което Л. му отвърнал: „Помисли“. За да не бъде глобен, свидетелят дал на служителя 20 лева. Последният му заявил, че тази сума е недостатъчна и следва да даде още поне 10 лева. Водачът изпълнил искането на митническия инспектор.

снимка: www.lucipost.com

Няколко дни по-късно свидетелят отново извършвал товарен превоз. На дежурния митнически инспектор той направил оплакване относно предходното му влизане в страната през същия граничен пункт и поисканата от него сума. За случая бил уведомен заместник-началникът на Митница Югозападна. След извършена проверка било образувано дисциплинарно производство срещу И.Л., материалите от която били изпратени до Окръжна прокуратура-Благоевград.


Share Follow

Leave A Reply