Проектът за нова Конституция, внесен от ГЕРБ, вече е качен на сайта на Народното събрание. Припомняме, че управляващото мнозинство успя да събере подписите на 127 народни представители. Проектът на нова Конституция и проектът на решение за свикване на Велико народно събрание бяха внесени в сряда в деловодството на НС.

снимка: БГНЕС

В проекта за нова Конституция се забелязват някои промени от варианта, който бе представен първоначално от ГЕРБ. Както бе обявено от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова към Конституцията е добавен преамбюл. Той повтаря почти дословно текста от сегашната Конституция, оформен от Валери Петров. Единствената добавка към записаното през 1991 г. е в стремежа на депутатите да създадат демократична, правова и социална държава, която „утвърждава националните ценности и традиции“. За поставянето на преамбюла настояха от ВМРО.

снимка: БГНЕС

Поправена е и грешката в текста за герба. Тя се беше получила, тъй като машинално е бил преписан текстът от преди почти 30 години, където „Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит“. През 1995 г. обаче Конституционният съд излиза с решение, според което гербът може да бъде доразвит. Така се стига до Закона за герба от 1997 г., който регламентира сегашната конфигурация с три лъва.

От чл. 12 е премахната ал. 3, която гласи, че мъжете и жените са равноправни и че държавата съдейства за отстраняването на фактическите положения на неравнопоставеност, съобщи бТВ. В чл. 20 се създава допълнителна ал. 2, според която: „Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата“.

снимка: БГНЕС

Поправено е силно критикуваното изнасяне на главата за основните права на гражданите към края на основния закон, като вече тя е втора по ред. В чл. 41 има допълнение, според което „Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната“ – явен реверанс към искането на “Обединени патриоти” за по-активна политика спрямо българските малцинства в чужбина. Отново с тяхната реторика може да се обвърже промяната в чл. 48 ал. 1, според която гласуването е не само право, но и “граждански дълг”.

снимка: БГНЕС

Отново силно обвързана с реториката на националистическото обединение е ал.3 на чл. 57, според която „Размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст гарантира достойно съществуване“. Ал. 2 на чл.59 е силно разширена, като се дефинират целите на задължителното образование до 16-годишна възраст: „постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация при условия и ред, определени със закон“. В чл. 58 държавният контрол върху производство и търговия с биопрепарати и медицинска техника отпада за сметка на медицинските изделия. В проекта на новата Конституция се виждат и имената на подписалите се народни представители. Целият текст може да видите тук. 

 


Share Follow

Leave A Reply