Полицаи на първа линия разказаха за изминалата нощ на сблъсъци и протести в София. „Охранявахме Народното събрание, бях на първи ред с щита. Срещу нас имаше канонада в продължение на близо час”, заяви Иван Манев от Специализираните сили. „Пострадах, когато бомбичка падна върху ръката ми. Опитах се да я махна, но тя гръмна и ми изгори ръката”, допълни той. След като му е оказана лекарска помощ, той се връща на протеста. Този път на по-заден ред в кордона. „Полицията беше крайно толерантна. Чудехме се какво се случва. Около час ни бомбардираха, а ние чакахме реакция от началниците, за да предприемем някакви действия. Това беше 1 час, около 60-70 бомби. Атаката беше брутална”, заяви Манев.

снимка: БГНЕС

“В такъв като вчерашния протест участвам за първи път – с толкова много агресия, насочена към нас”, каза полицаят Стоян Димитров. “Аз и колегите ми бяхме взели позиция на един от входовете на Народното събрание, където ни замеряха с бомби, бутилки, камъни, яйца и още много други опасни предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ми ръка, където се взриви и щитът беше счупен. Ръката ми започна обилно да кърви, след което се изтеглих назад и поисках лекарска помощ. На място бях прегледан и беше установено, че на ръката ми има четири прорезни рани. Едната, от които доста дълбока. Отведоха ме в болница ИСУЛ, където ме запиха и отново ми превързаха раната”, разказа Стоян Димитров. „Това бяха провокатори, бяха с маски и шапки. Търсиха агресия с полицията”, допълни служителят на реда.

снимка: БГНЕС

„В началото протестиращите бяха добронамерени, на мен ми подариха знаме. След 20.00 часа се появиха група младежи, които започнаха да хвърлят яйца. После започна същинското нападение със саморъчно направени бомби. Час и половина търпяхме обиди и тази бомбардировка”, заяви Андон Христов. И допълни: „Тези хора се бяха слели с нормалните граждани, нямаше как да предприемем действия, без да притиснем и нормалните хора”. По думите му в даден момент обикновените протестиращи са се отдръпнали и срещу полицията са останали само агресивно настроените. „Може ли нормален човек да ти хвърли бомба в краката? Аз пострадах от хвърлено паве”, обясни Христов.

Над 80 са ранените полицаи след вчерашните протести в София. 56-ата вечер на антиправителствени протести беше белязана от сериозни сблъсъци между граждани и полиция. Част от хората започнаха да хвърлят бомбички, бутилки, метални тръби и павета по сградата на бившия Партиен дом, където имаше плътен кордон от жандармеристи. Униформените минаха в контраатака. Разделиха протестиращите на две отделни групи. Премахнаха и палатковия лагер на Орлов мост. На площад „Независимост” беше докарано и водно оръдие, но то не беше използвано. За изминалата нощ 80 са ранените полицаи и 126 са задържани.


Share Follow

Leave A Reply