“Властта режисира провокации, които дадоха повод за масово и несъразмерно полицейско насилие над протестиращите и журналисти. Пострадалите са десетки – както сред гражданите, така и сред органите на реда. Моята първа мисъл е за всички пострадали и техните близки, които изживяха тревогите от изминалия ден”, заяви президентът Румен Радев в изявление на “Дондуков” 2.

снимка: БГНЕС

“Пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова Конституция. Концесионират се плажове, обещават се постове, раздават се пари. Опитът да се прокара нелепа, но угодна за статуквото Конституция със силата на парите и под заслона на полицейските щитове е престъпно посегателство над бъдещето на България. Тези действия рискуват да хвърлят страната в дългосрочна безизходица”, заяви президентът.

снимка: БГНЕС

“Парламентаристите от мнозинството, които не смеят да погледнат своите избиратели в очите, под охраната на полицейски кордони отхвърлиха за пореден път вето и гласуваха 60-годишните концесии и други ощетяващи промени за държавата в Закона за подземните богатства. Днес дори сведоха хилядите мирно протестиращи български граждани до криминален контингент, с което осветиха истинския манталитет на властта, която години наред ограбва България”, допълни той. Според него парламентът продължава опитите да обезсмисли машинното гласуване и да опорочи всички следващи избори. “Действията на управляващото мнозинство не само провокират гражданския мир, те задълбочават кризата и превръщат България в заложник на собственото му политическо оцеляване”, отбеляза той.

снимка: БГНЕС

„Призовавам и протестиращите, и органите на реда да запазят спокойствие и да не позволяват да бъдат въвличани в сценарий за оцеляването на компрометираната от корупция и насилие власт. Протестът е единствено възможното и оправдано гражданско действие срещу похищаването на българската демокрация. Дълг на всеки български гражданин е да каже “не” на насилието, репресиите и беззаконието. Незабавната и безусловна оставка на кабинета е единственият изход от кризата“, подчерта президентът.


Share Follow

Leave A Reply