Има много ранени полицаи, над 60 души са задържани по време на протеста пред сградата на бившия Партиен дом. Над 100 бомби и много пиротехнически изделия са използвани срещу охранителите на реда. Това заяви пред журналисти зам.-директорът на СДВР Антон Златанов по време на брифинг на пл. „Независимост“.

„Това, което се случи, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своята воля и протест. За съжаление, дойдоха и много хора, които да всяват напрежение. Бяхме подложени на изпитание да търпим до нас да падат ранени полицаи. Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Много бомби, много пиротехническа техника. Тактиката, понеже всички започнаха много да разбират от полицейска тактика, в целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращите, с риск за живота и здравето на полицаите”, заяви зам.-директорът на СДВР, като ги определи дори като пасивни. „Само сутринта са пострадали над 100 полицаи, 15 от тях са отишли в болница”, допълни Златанов. По думите му е имало много бомби и самоделни взривни устройства. Стана ясно, че пиротехническо вещество се е взривило в полицейски автомобил. Самоделното устройство е хвърлено в колата, след като протестиращ е счупил едно от стъклата. Зам.-директорът на СДВР отбеляза, че има пострадали и от протестиращите, и от полицаите. “Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу полицията”, изтъкна той.

“Поздравявам хората, които бяха дошли на мирен протест. Те се възмутиха от хвърлянето на бомбички, от рушенето на паветата. С огромно съжаление констатирахме, че от палатковия лагер се вадят чукове и ножове”, каза Антон Златанов. “Опорочи се мирният протест”, добави още той. “Има една граница, която беше премината от граждани, които проявиха грозна агресия. Когато се призовава за ескалация, хората, които идват да протестират мирно, трябва да се разграничават от агресивните. Призоваваме към разум, подобни действия няма да се търпят повече”, подчерта зам.-директорът на СДВР.


Share Follow

Leave A Reply