80 полицаи са ранени след снощните протести, 126 души са задържани, от тях 60 човека са с криминални регистрации. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. По думите му ранените органи на реда са били с различни травми и увреждания.

снимка: БГНЕС

“Един колега е с фрактура на дясна ръка, изгаряния по лицата, различни разкъсно-контузни рани. Повечето от тях са прегледани в болничните заведения. На част от обгазените колеги е оказана медицинска помощ на място и те се върнаха обратно в редиците, за да изпълняват своя служебен дълг”,
каза той. Той отбеляза, че над 15 бързи полицейски производства са образувани. Директорът на СДВР посочи, че вчера в палатковите лагери са били открити взривни вещества, имало е и коктейл “Молотов”. Това е наложило отстраняването на палатките в 3 часа през нощта.

„Палатките, които бяха разпънати като форма на протест, се оказаха добро прикритие за укриване на бомбите. В една от тях – край хотел „Шератон”, колегите намериха коктейл „Молотов”. Вероятно и той е бил приготвен за използване срещу служителите на реда”, заяви старши комисар Георги Хаджиев. “Всички станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. След като през вчерашния ден на няколко пъти част от протестиращите се опитаха да пробият кордона, опитаха се да подпалят бали със сено. Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства, хвърляни самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби и в резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепвана. Като единствената цел беше да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани”, посочи още той.

По думите му тактиката на полицията е била  изключително пасивна и щадяща. “Абсолютно подкрепям решението, което взеха оперативните ръководители на силите на място. В крайна сметка няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци”, добави още ст. комисар Георги Хаджиев. “Призивът ни отново е към абсолютно цялото общество и всички граждани, които имат абсолютното право да протестират, да бъдат изключително внимателни и да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред”, подчерта той.

снимка: БГНЕС

“Днес продължаваме работата. Всички материали ще бъдат докладвани в Прокуратурата и ще бъде търсена най-строга наказателна отговорност от виновните лица“, подчерта директорът на СДВР. Той категорично отрича използването на нервно-паралетичен газ от страна на полицейските служители. По думите му премахването на блокадите на “Орлов мост” и на Софийски университет са преминали безпроблемно, няма задържани лица, които да не са изпълнили полицейските разпореждания при премахването на блокадите.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Info7: Агресия в София, нов парламент стари нрави и новият епицентър на заразата

Leave A Reply